Expoziția auto de la Paris a debutat cu noutăți de la Dacia, BMW, Mini şi Renault

Ediția din 2024 a Mondial de l”Auto, expoziția auto internațională de la Paris a debutat în această dimineață cu premiere ale mărcilor BMW, Mini, Renault și Dacia. Mărcile chineze mizează și ele pe noutăți, dar fără aplombul din ultimii ani.
Robert Stan - lun, 14 oct. 2024, 10:40
Expoziția auto de la Paris a debutat cu noutăți de la Dacia, BMW, Mini şi Renault

Prima zi, cea dedicată presei și specialiștilor, a debutat la Mondial de l”Auto 2024 – eveniment care se desfășoară până pe 20 octombrie – cu lansări ale mărcilor BMW, Mini, Renault și Dacia. Programul conferințelor de presă, care se succed cu repeziciune întreagă zi, conține și alte mărci europene precum Audi, Volkswagen, Skoda, Citroen, dar și branduri consacrate în China care încearcă să își extindă amprenta în Europa. BYD, Leapmotor, Hongki, Forthing, Xpeng sau GAC sunt doar câteva dintre acestea.

În acest context, este de așteptat ca ediția din 2024 a expoziției auto de la Paris să evidențieze modul în care mărcile europene – dar și americane, pentru că în capitala Franței au ajuns și mărci ca Ford sau Cadillac – înțeleg să câștige teren pe o piață a vehiculelor electrice care încetinește, rezistând în același timp concurenței tot mai dure din partea rivalilor chinezi.

Cea mai vizibilă marcă europeană este, fără doar și poate, Renault, mărturii vizuale ale premierei sale mondiale, modelul Renault 4, fiind vizibile atât în jurul centrului expozițional de la Porte des Versailles cât și în puncte-cheie din Paris și de pe autostrada care leagă aeroportul Charles de Gaulle de oraș.

De altfel, Renault 4, o reinterpretare modernă a celebrului vehicul francez din anii ”60, este una dintre primele premiere mondiale de la Mondial de l”Auto 2024. Vehicul versatil și frate mai mare al recent lansatului Renault 5, acesta promite o experiență aparte, „bazată pe bunăstare, simplitate, confort, conectivitate și siguranță”.

Fabricat în Franța, la Douai, Renault 4 E-Tech Electric are o lungime de 4,14 m și o lățime de 1,80 m care îl plasează între frații cu motor termic Clio și Captur. Pe lângă faptul că oferă spațiu pentru cinci persoane, mașina are un portbagaj de 420 de litri, ușor accesibil, și va putea fi achiziționată fie cu o baterie de 40 kWh și motor de 90 kW (120 CP), fie cu cu baterie de 52 kWh și motor de 110 kW (150 CP). În această a doua configurație, Renault 4 are o autonomie maximă de 400 km.

La doar câteva minute după ce Renault 4 E-Tech Electric a fost dezvăluit publicului a venit rându mărcii Dacia să își prezinte vedeta. Model Bigster, dezvoltat și asamblat în România, este, așa cum ați aflat deja, un frate mai mare al cunoscutului Duster, însă diferă de acesta din urmă printr-o gamă de propulsoare mai complexă și dotări în premieră pentru marca Dacia.

Primul SUV de clasă C al Dacia va putea fi comandat în curând cu o gamă de sisteme de propulsie compusă din ECO-G 140 – care poate fi alimentat atât cu benzină cât și cu GPL, TCe 140 – care combină un un motor de 1.2 litri cu trei cilindri și un sistem mile-hibrid de 48V, TCe 130 – singurul propulsor care poate fi combinat cu o transmisie 4×4 și HYBRID 155 – care combină un motor de 1.8 litri cu cu două motoare electrice și o cutie de viteze automată electrificată.

Tot în acesta dimineață au fost prezentate publicului modele BMW Seria 1, MINI John Cooper Works (JCW) și MINI Cooper Cabriolet. Sunt așteptate, în continuare, premiere ale mărcilor Volkswagen, Audi, Skoda, Leapmotor și BYD.

Te-ar mai putea interesa și
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR
Alianța industrială europeană privind reactoarele modulare mici (SMR), care a fost înființată în februarie 2024 pentru a accelera dezvoltarea și implementarea proiectelor SMR în Europa......
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de statul român
Câciu: Metroul de la Cluj va fi scos din PNNR. Finanţarea se va face şi din obligaţiuni „verzi”, emise de ...
Metroul de la Cluj va fi scos din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) dar s-a găsit finanţare din Programul ...
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a crescut cu 60% în primele opt luni – date INS
Producţia de energie în centrale solare fotovoltaice a fost de 2,57 miliarde kWh, în primele opt luni ale acestui an, ...
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Taiwanezii de la TSMC vor să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa
Grupul Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. intenţionează să construiască mai multe uzine de cipuri în Europa, urmând ...