Unele dintre județele cele mai expuse la riscuri catastrofale, precum cutremurul, inundațiile majore sau alunecările de teren, au un număr neglijabil de locuințe asigurate. Evenimente cum a fost cele prin care a trecut Turcia zilele acestea ne aduc aminte de faptul că, deși viața și sănătatea sunt cele mai importante, un dezastru ne poate lăsa, practic, pe străzi. Aceasta mai ales în condițiile în care Statul și-a arătat în numeroase ocazii limitele în ceea ce privește ajutorul pe care îl poate acorda celor afectați.
Conform datelor Pool-ului de Asigurarea Împotriva Dezastrelor (PAID), entitatea care emite asigurările obligatorii de locuință, doar câteva județe și Bucureștiul depășesc media pe țară în ceea ce privește cuprinderea în asigurare. Acestea sunt Arad, Timiș, Sibiu, Brașov, Prahova, Constanța și Cluj. Fără aceste zone, dintre care se remarcă București, Timiș și Brașov cu un nivel de asigurare de peste 30%, media națională scade spre ,maximum 15%. Județele cele mai expuse la cutremur, aflate în apropierea celei mai active zone seismice de la noi, adică Vrancea și Buzău, abia dacă depășesc 14%.
Mai grav este în județele din sud și în cele din estul și nord-estul Moldovei, unde pondere asigurărilor este practic neglijabilă. De precizat că mare parte din aceste județe se află în cele mai fierbinți zone de risc atât în ceea ce privește cutremurul cât și expunerea la inundații. Istoricul catastrofelor certifică acest fapt.
Astfel, Olt, Teleorman, Călărași, Ialomița, Vaslui și Botoșani au un nivel de asigurare între 7 și 10%.
AICI puteți consulta harta cu nivelul de asigurare pe fiecare județ
Citiți AICI cine ar trebui să aplice legea privind asigurarea obligatorie a locuinței, dar nu o face
Sub 2 euro pe lună pentru asigurarea obligatorie
Asigurarea PAD, obligatorie prin lege, costă 20 de euro pentru locuințele din materiale moderne și 10 euro pentru cele din chirpici. Suma asigurată este 20.000 de euro, pentru locuințele din materiale moderne și 10.000 de euro pentru celelalte, iar riscurile acoperite sunt cutremur, inundație și alunecări de teren. Legea spune că cine nu își asigură locuința e pasibil de amendă între 100 și 500 de lei, însă realitatea este că această amendă, care ar trebui dată de primării, nu este aplicată. Reamintim și că actualul program de reasigurare al PAID acoperă daune de până la 1 miliard de euro, ceea ce înseamnă că, în condiții normale, pagube cumulate care nu depășesc această sumă sunt acoperite de firme gigant, de reasigurare. În mod evident, pentru locuințele din București, cel puțin, suma asigurată este mult prea mică, însă aceasta poate fi suplimentată printr-o asigurare facultativă.