‘Noi vedem extinderea băncilor austriece ca o poveste clară de succes. A fost o situaţie de tip win-win’, a declarat Ewald Nowotny. Potrivit acestuia, prin intermediul băncilor austriece, statele din CEE ‘au dobândit, într-o perioadă scurtă de timp, sisteme bancare moderne’. De asemenea, Nowotny consideră că băncile austriece sunt importante în primul rând pentru IMM-uri, deoarece practică activităţi bancare tradiţionale.
Cu toate acestea, guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei a recunoscut că ‘au existat şi unele evoluţii problematice’. Cea mai mare problemă în opinia sa a fost ‘creşterea rapidă a creditelor în valută’. ‘Ne-am învăţat însă lecţia’ astfel încât în prezent ponderea creditelor în valută este în ‘scădere rapidă’, a subliniat Ewald Nowotny.
Pe ansamblu, Nowotny a apreciat că extinderea UE a fost un succes. Chiar dacă unele state, precum Slovenia, nu şi-au revenit încă după criza financiară din 2008, ‘tendinţa generală este o creştere masivă şi puternică a standardelor de viaţă’. Cel mai mult au avut de câştigat cele mai sărace ţări, precum Bulgaria şi România, unde venitul pe cap de locuitor s-a dublat. Nowotny a mai spus că 18% din exporturile Austriei merg spre cele 12 noi state membre UE iar companiile austriece sunt responsabile pentru o zecime din investiţiile străine directe în aceste ţări.
Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, la finele anului trecut băncile austriece controlau 37,1% din totalul activelor din sistemul bancar românesc.