Extinderea E.ON în Brazilia, Turcia şi Rusia va afecta profitul în trimestrul doi – Bloomberg
Compania va raporta miercuri rezultatele financiare înregistrate în primul semestru din 2014, iar societăţile din Brazilia, Turcia şi Rusia sunt aşteptate să contribuie la declinul de 24% al profitului conform analiştilor de la B. Metzler Seel Sohn & Co.
Compania se confruntă cu dificultăţi în toate cele trei ţări, alese deoarece se credea că oferă ritmuri de creştere mai ridicate decât Europa. În Brazilia, investiţiile necesare pentru compania de utilităţi Eneva SA au crescut de aproape patru ori, în Turcia, câştigurile la societatea Haci Omer Sabanci Holding AS au fost afectate de deprecierea lirei turceşti iar economia rusă încetineşte din cauza crizei ucrainene.
‘Un risc mai ridicat este specific pieţelor emergente. Lipsa de experienţă poate duce la multe erori costisitoare’, a apreciat Thomas Deser, manager de fond la Union Investment, adăugând că investiţiile E.ON în afara Europei sunt sub nivelul celor realizate de rivalul francez GDF Suez.
Marţi dimineaţă, acţiunile E.ON au scăzut cu 1,1%, la 13,22 euro, la bursa de la Frankfurt.
În primul trimestru din 2014, profitul operaţional în afara UE a scăzut aproape la jumătate, la 105 milioane de euro (414 milioane de dolari). În condiţiile deteriorării situaţiei economice în Rusia, este puţin probabil ca E.ON să înregistreze o majorare a profitului.
Fiind prezentă pe piaţa rusă din 2007, E.ON şi-a anunţat expansiunea în Turcia şi Brazilia cinci ani mai târziu. Aceste ţări erau văzute ca un motor de creştere pentru compania germană, în condiţiile în care firmele europene de utilităţi sunt afectate de majorarea producţiei obţinute din sursele de energie regenerabilă, în special energie eoliană şi solară, care face neprofitabile centralele pe cărbune şi duce la scăderea preţului energiei.
În martie, E.ON a anunţat că va închide unul din reactoarele sale din Germania cu şapte luni înainte de expirarea licenţei de operare deoarece energiile regenerabile subvenţionate şi taxa pe combustibilul nuclear au erodat profitabilitatea centralei nucleare Grafenrheinfeld.
Cancelarul german Angela Merkel a decis anul trecut că ţara va renunţa în totalitate la energia nucleară până în 2022, în urma dezastrului atomic de la Fukushima (Japonia). Opt reactoare au fost oprite imediat. Germania a introdus în 2011 taxa pe combustibilul nuclear, care ar urma să rămână în vigoare până cel puţin până în 2016.
Investiţiile în Brazilia au crescut de la 350 milioane de euro până la aproximativ 1,3 miliarde de euro, în Turcia au totalizat 2,7 miliarde de euro, iar în Rusia aproximativ zece miliarde de euro.
Cele trei ţări nu sunt în prezent ‘un motor de creştere’, susţine analistul Sven Diermeier, de la Independent Research GmbH, care vede riscuri politice în Brazilia, Turcia şi Rusia. Analistul crede că Brazilia şi Turcia vor începe să contribuie la câştigurile E.ON cel mai devreme în trei ani.
‘Rusia va rămâne principalul motor de creştere al profitului nostru operaţional în statele din afara UE’, beneficiind de începutul lucrărilor la centrala Berezovskaya, a declarat un purtător de cuvânt al companiei germene, Alexander Ihl. Referitor la situaţia pe termen mediu din Turcia ‘menţinem un punct de vedere pozitiv asupra pieţei care devine din ce în ce mai liberalizată’ iar piaţa din Brazilia are un potenţial ridicat de creştere pe termen lung’, a apreciat oficialul E.ON.
Analiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteaptă ca E.ON să raporteze un declin al profitului net ajustat de 24% în primul semestru din 2014, la 1,46 miliarde de euro, comparativ cu perioada similară din 2013.
E.ON s-a confruntat cu dificultăţi şi la alte subsidiare. În 2007, compania a trebuit să deprecieze active de miliarde de euro în Spania, Italia şi Franţa, achiziţionate de la grupul condus de Acciona SA.
‘Analogia negativă este că firma s-a lăsat ademenită de investiţii pe scară mare, în urma estimările de creştere, şi apoi s-a confruntat cu scăderea activităţii economice contrară aşteptărilor E.ON. O retragere de pe pieţele emergente, care ar provoca pierderi după numai câţiva ani, ar fi o dramă şi o risipire de resurse’, a declarat analistul Guido Hoymann, de la B. Metzler Seel.
În mai, E.ON a anunţat că va investi încă 200 milioane de euro (275 milioane de dolari) în Eneva, grupul energetic brazilian pe care îl deţine împreună cu fostul miliardar Eike Batista, pentru a întări situaţia financiară a companiei.
Prin această investiţie va creşte participaţia de 38% a E.ON în Eneva, dar nu va depăşi nivelul de 50%, a anunţat un purtător de cuvânt al companiei germane. Până acum, E.ON a investit în compania braziliană aproximativ 1,3 miliarde de euro, dar nu a obţinut profit.
E.ON nu publică rezultatele financiare din Brazilia, dar anul trecut a înregistrat pierderi înainte de taxe, impozite, depreciere şi amortizare de 154 milioane de euro în Turcia şi Brazilia, după pierderi de 11 milioane de euro în 2012.
Compania germană intenţionează să reducă cheltuielile de capital şi să vândă active, pentru a diminua costurile.
E.ON şi-a reafirmat recent obiectivul de a înregistra în 2014 un profit net de 1,5-1,9 miliarde de euro.Datoria netă a scăzut cu 1,4%, la 31,1 miliarde de euro, la 31 martie 2014.
Compania germană, prezentă şi în România, a vândut active în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro (22 de miliarde de dolari) pentru a-şi reduce datoria de 36 de miliarde de euro. În ianuarie, compania a anunţat că va extinde programul de vânzare a activelor cu aproximativ trei miliarde de euro, la 20 de miliarde de euro.