Includerea foştilor sateliţi sovietici – ţările baltice, Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia – în componenţa Alianţei a fost o gafă, la fel şi antrenarea Ucrainei şi Georgiei în acest proces, apreciază Gates, în această carte.
În contextul evenimentelor din Ucraina, fostul şef al Pentagonului îşi pune întrebarea: ‘Sunt gata oare europenii, fără a mai vorbi de americani, să-şi trimită fiii şi fiicele ca să apere Georgia sau Ucraina?’ ‘Puţin probabil!’, răspunde el.
Deliberat sau involuntar, Gates ajunge la concluzia că extinderea Alianţei Nord-Atlantice nu a fost o strategie militară minuţios gândită, ci un demers politic aventurier care subminează obiectivele Alianţei şi ignoră în mod iresponsabil ceea ce ruşii consideră că sunt interesele lor naţionale.
Deodată, ca un adevărat ‘agent al Moscovei’, Gates pronunţă fraza despre interesele Rusiei pe care Washingtonul preferă să le ignore sau să le încalce în mod flagrant, observă comentatorul Ria Novosti, indicând că nu scapă criticilor acestuia nici actualul lider de Casa Albă, Barack Obama, nici vicepreşedintele american Joe Biden, nici foştii preşedinţi Bill Clinton şi George Bush Jr. etc din cauza poziţiei lor arogante faţă de Rusia.
Atitudinea sa faţă de politicienii americani de la finele secolului al XX-lea începutul secolului al XXI-lea nu este una foarte respectuoasă, iar reflecţiile sale sunt cu atât mai preţioase cu cât el a activat sub patru preşedinţi americani.
Pe scurt, fostul ministru american al apărării a reuşit să facă din memoriile sale o bombă informaţională, pe care a plasat-o sub politica externă a SUA, concluzionează analistul Ria Novosti.