Extinderea Renault şi Peugeot în China vine prea târziu – AP

Principalii producători auto francezi, Renault şi Peugeot, se gândesc prea târziu să-şi revitalizeze câştigurile extinzându-şi prezenţa în China, alegând o perioadă dificilă, transmite AP.
Economica.net - mar, 25 feb. 2014, 11:14
Extinderea Renault şi Peugeot în China vine prea târziu - AP

La trei decenii după ce grupul german Volkswagen a devenit primul producător auto global care produce maşini în China, în 1984, Renault SA a anunţat în decembrie că intenţionează să producă vehicule în statul asiatic, valoarea investiţiei fiind de aproximativ 11 miliarde de yuani (1,4 miliarde de euro). Şi PSA Peugeot Citroen, prezent pe piaţa chineză din anii ’80, dar fără a înregistra o cotă de piaţă importantă, a anunţat o abordare mai agresivă după ce partenerul său local, Dongfeng Motor a acceptat săptămâna trecută să preia o participaţie de 14% în compania franceză.

Motivaţia celor doi producători auto francezi este clară: obţinerea unei surse alternative de venituri, după ce vânzările de autoturisme în Europa sunt în scădere continuă după 2007.

‘PSA a revenit în atac, vom beneficia de sprijinul partenerului nostru chinez’, a declarat preşedintele Peugeot, Philippe Varin.

Dar perioada de timp este una dificilă. Creşterea vânzărilor auto în China a încetinit, iar concurenţa se intensifică. În 2013, vânzările auto pe piaţa chineză au crescut cu 15%, mult faţă de nivelul din statele dezvoltate, dar la mai puţin de jumătate faţă de expansiunea din 2009.

Renault şi Peugeot se confruntă cu o concurenţă acerbă venită din partea liderilor pieţei auto chineze, inclusiv Volkswagen şi General Motors, care au aici o reţea naţională de dealeri şi o cotă de piaţă de aproape 10% fiecare. De asemenea, Toyota, Nissan şi Ford sunt active în China de peste un deceniu. Toţi aceşti producători auto au investit masiv în statul asiatic, creând modele adaptate populaţiei. Deşi este prezentă în China de peste două decenii, cota de piaţă a PSA este de doar 3,5%.

‘Nu este o piaţă pe care să te impui cu uşurinţă în acest moment. Liderii încearcă din greu să-şi menţină cota de piaţă’, a declarat analistul John Zeng de la LMC Automotive.

Şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, a respins aluziile că producătorul auto francez ar fi intrat prea târziu pe piaţa chineză.

‘Aud mereu acelaşi lucru: nu aţi venit prea târziu în China? După zece ani, Nissan este cel mai mare producător auto nipon prezent pe piaţa chineză. Nu este relevantă întrebarea dacă am sosit prea devreme sau prea târziu, ci să facem o treabă bună aici, în privinţa investiţiilor, a localizării şi a producţiei’, a explicat Ghosn.

Săptămâna trecută, PSA Peugeot Citroen a anunţat că va demara o operaţiune de majorare a capitalului cu trei miliarde de euro.

În cadrul acestei operaţiuni, statul francez şi producătorul auto chinez Dongfeng vor investi fiecare 800 milioane de euro şi vor primi pachete de 14% din acţiunile Peugeot. În acelaşi timp, participaţia deţinută de familia Peugeot (acţionarul istoric al grupului) va scădea de la 25,4%, în prezent, la 14%.

În China, Peugeot vrea să majoreze producţia anuală la 1,5 milioane de vehicule în următorul deceniu, adică aproape de nivelul actual al Volkswagen şi General Motors.

Renault, care are de asemenea un parteneriat cu Dongfeng, a anunţat că în 2016 sunt aşteptate pe piaţă primele vehicule de la fabrica din Wuhan. Dongfeng, al doilea producător auto din China, are parteneriate şi cu Nissan, Honda şi Kia Motor.

Anul trecut, Jerome Stoll, directorul responsabil pentru performanţă al Renault, a afirmat că obiectivul companiei este ca 55-60% din vânzări să se înregistreze în afara Europei. Acest obiectiv va fi realizat în principal datorită pieţei din China, care va fi o prioritate a planului, a explicat Jerome Stoll. Acesta a adăugat că îndeplinirea planului va depinde şi de mărimea pieţei auto europene, dar şi de capacitatea sa de redresare.

Renault are deja trei uzine în America Latină – în Argentina, Brazilia şi Columbia -, pe lângă cele şase uzine din Franţa. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de materiale de construcții SIPEX a înregistrat o cifră de afaceri de peste 252 de milioane de lei în primele nouă luni din an, în creștere cu 7%. Profitul însă a scăzut cu 52%
Distribuitorul de materiale de construcții SIPEX a înregistrat o cifră de afaceri de peste 252 de milioane de lei în ...
Compania SIPEX, unul dintre cei mai mari distribuitori de materiale și finisaje pentru construcții din România anunță a înregistrat o cifră de afaceri de peste 252 de milioane de lei în......
Un tribunal german a decis că utilizatorii platformei Facebook, ale căror date au fost obținute ilegal, au dreptul să ceară despăgubiri
Un tribunal german a decis că utilizatorii platformei Facebook, ale căror date au fost obținute ilegal, au dreptul să ...
Un tribunal german a decis luni că utilizatorii reţelei sociale Facebook, ale căror date au fost obţinute în mod ilegal ...
Băncile grecești au închis etapa unei restructurări dificile și acum sunt gata de achiziții peste hotare
Băncile grecești au închis etapa unei restructurări dificile și acum sunt gata de achiziții peste hotare
Băncile greceşti sunt gata să cheltuie bani pentru achiziţii peste hotare, după mai mulţi ani de restructurare dureroasă, ...
Un cablu subacvatic de telecomunicații care leagă Germania de Finlanda s-a rupt din motive necunoscute
Un cablu subacvatic de telecomunicații care leagă Germania de Finlanda s-a rupt din motive necunoscute
Un cablu subacvatic de telecomunicaţii care leagă Finlanda de Germania s-a rupt din motive încă necunoscute, a anunţat ...