Extracţia ţiţeiului şi gazelor în România a ajuns teoretic o afacere perdantă. Prețul a ajuns sub costuri

21 04. 2020
sonde_petrom_876543567_82007600

La ora redactării acestei știri, cotația petrolului Brent era de 21 de dolari pe baril, după ce scăzuse și mai mult, până la 18 dolari, după ziua istorică de ieri, în care petrolul WTI, de referință pentru piața americană, a fost tranzacționat la preț negativ, de minus 37 de dolari pentru contractele futures cu scadență în mai.

Cotația Brent are relevanță asupra prețului petrolului și al produselor petroliere din zona noastră și, chiar dacă vorbim despre o situație “la minut” ea poate afecta direct România, în cazul în care situația persistă.

România este producător de petrol și gaze, prin OMV Petrom și Romgaz. În total, Petrom, singurul producător de petrol și gaze al țării, extrage circa 150.000 de barili pe zi- țiței și gaze, pe zi.

Pentru Petrom, impactul scăderii prețului este estimat chiar de companie. Bugetul pentru acest an este întocmit la un preț de 60 de dolari pe baril, iar un dolar în minus la prețul petrolului înseamnă un efect negativ de 20 de milioane de euro asupra companiei, lucru care este scris chiar în rapoartele companiei.

Petrom raportează un cost operațional de producție de aproximativ 11 dolari pe baril, însă în acesta nu sunt incluse nici cheltuielile de capital, nici impozite. Un indicator pe care compania nu îl publică, dar care reprezintă costul total, este acel “total lifting cost”, care este de circa 25 de dolai pentru fiecare baril extras. Așadar, la structura actuală de costuri, dacă prețul petrolului se menține la aceste niveluri, extracția hidrocarburilor devine o afacere perdantă în România.

La ora redactării acestei știri, cotația acțiunilor Petrom (SNP) era în scădere cu 4,11% la  Bursa de Valori București.