Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon Mobil a anunţat luni că a părăsit complet Rusia, după ce preşedintele Vladimir Putin i-a expropriat proprietăţile, în urma a şapte luni de discuţii privind transferul ordonat al pachetului său de 30% deţinut la proiect petrolier major Sahalin-1, transmite Reuters.
News.ro - mar, 18 oct. 2022, 09:58
Exxon Mobil a plecat cu mâna goală din Rusia, după naţionalizarea proiectului Sahalin-1 de către Moscova

Exxon nu a spus dacă a primit vreo compensaţie pentru activele pe care le evaluase la peste 4 miliarde de dolari, scrie News.ro.

Un purtător de cuvânt al Exxon a refuzat să comenteze dacă va continua să conteste confiscarea printr-un proces de arbitraj internaţional, o posibilitate semnalată în august.

Plecarea Exxxon ilustrează ciocnirea dintre Occident şi Rusia din cauza energiei, în urma invadării Ucrainei de către Moscova, la sfârşitul lunii februarie, şi a ameninţărilor cu utilizarea armelor nucleare împotriva ţării şi a susţinătorilor acesteia, scrie News.ro.

BP, TotalEnergies, Equinor şi Shell au transferat proprietăţi partenerilor ruşi sau au lăsat operaţiunile în urmă.

”Am depus toate eforturile pentru a discuta cu guvernul rus şi cu alte părţi interesate”, a spus purtătorul de cuvânt al Exxon.

Compania a declarat că ”a părăsit în siguranţă” Rusia, după ce, la începutul acestei luni, guvernul ”i-a reziliat unilateral” interesele în proiectul de petrol şi gaze Sahalin-1, cel mai mare din ţară, scrie News.ro.

Exxon a încercat să renunţe la operaţiunile Sahalin-1 de la 1 martie, când a anunţat că va abandona toate activele sale de peste 4 miliarde de dolari, lăsând deschisă posibilitatea de a vinde Sahalin-1. Acesta a spus că ”va coordona îndeaproape” transferul operaţiunilor cu partenerii săi – compania rusă Rosneft, ONGC Videsh din India şi SODECO din Japonia, pentru a se asigura că acesta va avea loc în siguranţă.

În aprilie, Exxon a dezvăluit o rrevizuire în scădere a activelor, cu 3,4 miliarde de dolari, la ieşirea din Rusia, şi luna aceasta a semnalat un cost de depreciere de 600 de milioane de dolari, înregistrat în trimestrul al treilea, pentru active neidentificate, scrie News.ro.

Exxon şi-a evaluat participaţiile din Rusia la peste 4 miliarde de dolari.

Pe 7 octombrie, Putin a confiscat acţiunile Exxon în societatea mixtă de producţie de petrol şi le-a transferat unei companii controlate de guvern, scrie News.ro.

În august, Putin a semnat un prim decret despre care Exxon a spus că face dificilă o ieşire sigură pentru mediu din Sahalin-1.

Producătorul american a reacţionat la decretul din august emiţând ”o notă de diferenţă”, un pas legal înainte de arbitraj. Citeşte mai departe pe News.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit
Avertizare cybersecurity: Fraudele bazate pe Inteligenţa Artificială fac furtul de identitate mai greu de detectat şi ...
Fraudele deepfake, identităţile sintetice şi escrocheriile bazate pe Inteligenţa Artificială (AI) fac furtul de identitate mai greu de detectat şi de prevenit, avertizează specialişti în......
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația ...
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...