Profitul net de 19,66 miliarde de dolari realizat de Exxon Mobil în trimestrul al treilea al acestui an depăşeşte cu mult estimările analiştilor de pe Wall Street, fiind la mică distanţă de profitul de 20,7 miliarde de dolari înregistrat de Apple în aceeaşi perioadă.
Până în 2013, Exxon Mobil a fost cea mai mare companie din SUA, în funcţie de capitalizarea de piaţă, însă acum această poziţie este ocupată de Apple.
În ultimul an, profiturile realizate de companiile petroliere au crescut pe fondul exploziei preţurilor la gaze naturale şi petrol, în contextul în care o piaţă energetică sub-aprovizionată a coincis cu sancţiunile impuse Rusiei de statele occidentale pentru invadarea Ucrainei. Pe acest fundal au crescut şi exporturile americane de petrol şi gaze spre Europa, ceea ce permite giganţilor energetici americani să anunţe profituri record.
Rezultatele anunţate de Exxon Mobil sunt de două ori mai mari decât cele ale rivalilor Shell şi TotalEnergies. Unul dintre motive este şi decizia gigantului american de a continua să investească în combustibili fosili, în timp ce competitorii europeni au început să facă tranziţia spre energiile regenerabile.
„Investiţiile noastre din ultimii cinci ani, inclusiv cele făcute în perioada pandemiei, stau în spatele rezultatelor noastre de astăzi”, a subliniat directorul financiar de la Exxon Mobil, Kathryn Mikells.
În total, pe primele nouă luni ale acestui an, Exxon Mobil a generat un profit net de 43 de miliarde de dolari, cu 19% mai mult decât în perioada similară a lui 2008, când petrolul se tranzacţiona la un preţ record de 140 de dolari per baril.
Profiturile record anunţate de companiile petroliere au dus la noi apeluri venite din partea preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru ca firmele să reinvestească profiturile excepţionale din acest an în producţie, mai degrabă decât să îşi răscumpere propriile acţiuni.