Conform unor surse apropiate discuţiilor, angajamentul investiţional va fi asumat în mod egal, 500 de milioane Exxon Mobil şi 500 de milioane OMV Petrom, iar investiţiile se vor derula în perioada următorilor trei ani, 2013-2015.
Reprezentanţii celor două companii au avut întâlniri şi cu preşedintele Traian Băsescu, şeful statului declarându-se bucuros de faptul că Exxon şi Petrom îşi menţin intenţiile de explorare şi exploatare a resurselor energetice din Marea Neagră.
ExxonMobil Exploration and Production Romania, filială a grupului american Exxon Mobil, împreună cu OMV Petrom, companie deţinută în proporţie de 51% de grupul austriac OMV, derulează lucrări de explorare a hidrocarburilor în Marea Neagră.
Cele două companii au inceput in decembrie 2011 forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre, iar trei luni mai târziu au anunţat ca au facut o descoperire semnificativa, estimarile preliminare plasand zacamantul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivaleaza cu de până la şapte ori ori consumul anual al Romaniei.
În noiembrie 2008, OMV Petrom şi ExxonMobil au semnat un acord prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în zona de mare adâncime a perimetrului Neptun.
Prospecţiuni şi în zona platoului ucrainean al Mării Negre
În luna august, autorităţile ucrainene au anunţat că un consorţiu condus de Exxon Mobil şi Royal Dutch Shell, din care face parte şi Petrom, a câştigat o licitaţie pentru exploarea de gaze la un zăcământ din Marea Neagră al Ucrainei. Kievul are speranţe mari: „Ne aşteptăm la descoperirea unor rezerve mari de hidrocarburi la zăcământul Skifska, similare cu cele explorate de Exxon Mobil şi OMV Petrom pe coasta românească” a spus un oficial ucrainean.
Companiile occidentale au câştigat în faţa ruşilor de la Lukoil.
Citeşte şi Băsescu: SUA au acţionat pe zona economică a parteneriatului cu România. Au venit Exxon, Chevron
Exxon şi Total vor să caute gaze aproape de graniţa cu România
Ruşii şi americanii s-au aliat să caute petrol în Marea Neagră