ExxonMobil a mai băgat 340 de milioane de dolari în Marea Neagră, în ultimul an
Cel mai recent contract, în valoare de 42 de milioane de dolari, vizează procurarea şi instalarea de capete de sondă pentru instalaţiile din Marea Neagră. Exxon Mobil şi OMV au investit, până acu, 1,5 miliarde de dolari în prospecţiuni şi explorări în Marea Neagră.
Dacă exploatarea de gaze din perimetrul Neptun se va dovedi fezabilă, decizia finală de investiţie ar putea să fie luată în următorii doi ani, iar gazele ar putea ajunge cel mai devreme pe piaţă în 2020.
Care piaţă? În principal cea românească, unde Transgaz ar urma să construiască un gazoduct 278 milioane de euro care să transporte gazul. Şansele să facem export de gaze sunt mici şi nu depind doar de partea română.
Exploatarea Neptun Deep ar fi de departe cea mai mare din România, de 35 de ori mai mare decât cel mai mare zăcământ existent, mai mult decât toate câmpurile pe care le exploatează astăzi OMV Petrom şi Romgaz, cei mai mari producători autohtoni. Reprezintă aproape jumătate din rezervele dovedite de gaze ale României şi ar asigura o producţie maximă neîntreruptă de 6,5 miliarde metri cubi pe an, aproximativ jumătate din necesarul anual actual.
Privită din alt punct de vedere, exploatarea Neptun Deep ar adăuga la producţia internă de peste patru ori volumul importurilor de gaze de anul trecut. În 2016, România a importat de la Gazprom 1,48 miliarde de metri cubi de gaze. Suntem în topul ţărilor cel mai puţin dependente de importuri, însă şi pe fondul prăbuşirii industriei chimice.
Pe lângă raţiuni comerciale precum posibilitatea de vânzare la export, decizia finală de investiţie ar putea fi influenţată şi de schimbarea regimului redevenţelor percepute de stat de la producătorii de petrol şi gaze.