ExxonMobil nu l-a înştiinţat pe Ministrul Energiei despre potenţiala plecare din Marea Neagră. „Vrem să încheiem negocierile”
Richard Tasker, country-managerul local al ExxonMobil, nu a avut nicio întânire recentă cu Anton Anton, ministrul Energiei, și nici nu l-a anunțat pe acesta că dorește să plece din Marea Neagră sau să coopteze un nou partener în proiect, a declarat Anton, la o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări pe această temă.
„Nu, n-a venit”, a răspuns Anton, intrebat daca a avut vreo întalnire cu Tasker. „Exxon ne-a trimis o documentatie sa le aprobam sa faca studii geo si niste foraje pentru constructia unei statii de comprimare” a spus Anton, care a precizat că nu a avut nicio discuţie cu Exxon.
Americanii de la ExxonMobil, care explorează perimetrul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră alături de OMV Petrom, au informat reprezentanţii Executivului că doresc atragerea unui nou partener în acest proiect, potrivit unor surse guvernamentale care au declarat acest lucru la jumătatea lunii trecute.
„Mai caută un investitor, vor să mai aducă pe cineva în proiect, un al treilea partener, dar Exxon va rămâne operator. Nu au venit deja cu un nume. Acesta este un proces de durată, este vorba de mai multe luni în care Agenţia pentru Resurse Minerale să aprobe acest lucru, iar noul partener are dreptul să consulte datele”, au arătat sursele menţionate. Potrivit acestor surse, reprezentanţii Guvernului şi cei ai Exxon au periodic întâlniri.
Asta după ce primele informații, obșinute tot „pe surse” arătau că ExxonMobil ar dori să renunțe la proiectul Neptun Deep și ar fi informat în aceest sens și autoritățile și partenerul lor de concesiune, Petrom.
În data de 26 iulie, noul ministru de externe, Ramona Mănescu (tot de la ALDE) a declarat că parteneriatul cu Exxon, „presupune ca şi noi să facem nişte paşi într-o direcţie aşteptată”.
„Dorinţa noastră este ca un partener aşa cum este Exxon să rămână şi să lucrăm cât mai mult şi cât mai bine împreună. Sigur că asta presupune ca şi noi să facem nişte paşi într-o direcţie aşteptată. Până la urmă, cred că lucrurile se vor aşeza, vor intra pe un făgaş normal, şi chiar îmi doresc ca în foarte scurt timp să clarificăm această poziţie. Și doamna premier îşi doreşte acelaşi lucru”, a declarat Ramona Mănescu.
Şi în conferinţa de acum, ministrul Anton a spus că “vrem să continuăm discuţiile cu Exxon, vrem să încheiem aceste negocieri cât se poate de repede, este o chestiune pentru care ALDE insistă”, dar nu a vrut să dea mai multe detalii despre ce se mai negociază.
ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze, însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.
În mai, raportul financiar pentru primul trimestrul al OMV Petrom arăta că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în zăcământul Neptun din Marea Neagră.
„Neptun Deep: mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde. Rămânem dornici să vedem zăcămintele din Marea Neagră dezvoltate şi vom continua dialogul cu autorităţile pentru a înţelege calea de urmat”, susţineau oficialii OMV Petrom.
Potrivit acestora, un cadru fiscal şi de reglementare stabil, predictibil şi favorabil investiţiilor, reprezintă o cerinţă esenţială pentru dezvoltarea investiţiilor viitoare ale companiei, atât onshore cât şi offshore.