ExxonMobil şi Petrom aduc platformă de foraj în Marea Neagră. Costă jumătate de miliard de dolari

ExxonMobil Exploration and Production Romania şi OMV Petrom (SNP) au finalizat cea mai mare campanie de seismică 3D înregistrată în Marea Neagră, acoperind o suprafaţă de peste 6.000 de kilometri pătraţi aferentă blocului Neptun Deep
Economica.net - mar, 25 iun. 2013, 07:23
ExxonMobil şi Petrom aduc platformă de foraj în Marea Neagră. Costă jumătate de miliard de dolari

Totodată, cele două companii au cumpărat de la Diamond Offshore Drilling Inc o platformă de foraj, Ocean Endeavor, pentru a relua forajul de explorare pe blocul offshore Neptun Deep din România la sfârşitul anului în curs sau începutul anului 2014. Platforma va fi transportată pe mare şi va ajunge în zonă la sfârşitul toamnei.

Platforma Ocean Endeavor a fost proiectată să foreze în ape cu adâncimi de până la 2.400 de metri şi o adâncime totală de foraj de până la 10.600 de metri.

Vezi aici caracteristicile platformei Ocean Endeavour

„Datele colectate în timpul campaniei seismice şi al programului de foraj de explorare vor fi folosite pentru a evalua dimensiunea şi fezabilitatea comercială a descoperirii Domino, anunţată în 2012, dar şi potenţialul altor prospecte în blocul Neptun Deep”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

ExxonMobil şi Petrom se aşteaptă să investească până la un miliard de dolari în programul de explorare, care cuprinde campania de achiziţie seismică 3D, finalizată, şi forajul suplimentar de explorare şi evaluare.

„Rămânem foarte încurajaţi de descoperirea Domino şi continuăm să colectăm date suplimentare necesare pentru a confirma dimensiunea resurselor şi potenţiala fezabilitate comercială a acestora”, a declarat directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania, John Knapp.

La rândul lui, Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activităţile de explorare şi producţie, a afirmat că investiţiile ulterioare aferente fazelor de evaluare şi dezvoltare ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari şi că astfel de investiţii au un impact major în economie.

Potrivit unui anunţ publicat în sistemul electronic de achiziţii publice de Exxon, contractul pentru atribuirea lucrărilor de foraj, pe care le vor face cei de la Diamond Offshore Drilling, are o valoare de 532 de milioane de dolari. Costurile vor fi împărţite între OMV Petrom şi Exxon, în proporţii egale.

Anul trecut, cele două companii au anunţat o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil (SUA) este cea mai mare companie listată de petrol şi gaze naturale la nivel mondial. OMV Petrom este deţinută de grupul austriac OMV, titlurile companiei fiind tranzacţionate la BVB.

Te-ar mai putea interesa și
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct de organizarea sa, a anunţat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila....
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Aeroportul Otopeni va avea sălile de aşteptare dotate cu banchete noi, de 1,85 milioane lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) vrea să achiziţioneze 450 de banchete pentru pasageri, cu 1,85 milioane ...
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea SUA
Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: UE riscă majorarea importului de gaze mai scumpe, pentru a câştiga încrederea ...
Uniunea Europeană (UE) ar putea importa mai multe gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA, pentru a reduce deficitul comercial ...