Cele două companii, într-un consorţiu cu Hellenic Petroleum, au primit o licenţă pe opt ani de cercetare şi exploatare la două perimetre offshore cu o suprafaţă de 40.000 de kilometri pătraţi amplasate în sudul şi sud-vestul insulei Creta.
„În următorii doi-patru ani ne aşteptăm să avem o imagine clară a rezervelor care se găsesc acolo”, a spus premierul grec Alexis Tsipras.
Grecia a atribuit mai multe concesiuni, în principal pe coasta de Vest, însă concesiunile din Creta reprezintă 40.000 de kilometri pătraţi de teritoriu neexplorat. Autorităţile de la Atena vor să urmeze exemplul de succes al unor ţări precum Israel şi Cipru prin explorarea rezervelor offshore, chiar dacă descoperirea de gaze naturale în Cipru a realimentat tensiunile cu Turcia cu privire la jurisdicţia perimetrelor offshore.
„Acordul de astăzi reprezintă utilizarea de către Grecia a zonei sale economice exclusive, urmând exemplul altor ţări”, a spus Tsipras. Acesta a promis că vor fi respectate cele mai stricte norme de mediu, ca răspuns la îngrijorările exprimate de organizaţiile de mediu potrivit cărora aceste proiecte ameninţă habitatul speciilor marine.
Studiile efectuat în trecute au sugerat că regiunea din jurul insulei Creta oferă caracteristici geologice promiţătoare însă este nevoie de foraje de explorare pentru a confirma existenţa unor depozite de hidrocarburi.