EY: 35% dintre români utilizează dispozitive mobile pentru plata achiziţiilor
Prin dispozitive mobile se înţelege o categorie distinctă de tehnologie non-computer care include următoarele: smartphone, tabletă, telefon mobil, phabletă, smartwatch, brăţară fitness.
Conform statisticii, respondenţii din categoria de vârstă 35 – 45 de ani sunt cei mai numeroşi dintre persoanele care socotesc mobilitatea (38%), accesibilitatea (38%) şi conectivitatea (37%) drept cele mai importante beneficii. De asemenea, persoanele de 45-55 de ani sunt a doua cea mai numeroasă categorie de respondenţi care consideră mobilitatea şi conectivitatea ca fiind cele mai importante beneficii, în timp ce respondenţii de 25-35 ani sunt a doua cea mai numeroasă categorie care consideră accesibilitatea drept una dintre cele mai importante beneficii.
În acelaşi timp, pentru 60% dintre cei chestionaţi, confidenţialitatea este extrem de importantă, pentru 27% este foarte importantă şi pentru 10% este importantă.
Studiul EY arată, totodată, că persoanele cele mai deschise să plătească în magazin folosind dispozitivul mobil sunt din categoria de vârstă 35 – 45 de ani (35%), urmate la egalitate, cu câte 24%, de respondenţii de 45 – 55 ani şi cei de 25 – 35 de -ani.
În ceea ce priveşte asigurarea confidenţialităţii şi securităţii datelor, atunci când folosesc dispozitivul mobil, pe respondenţi îi preocupă cel mai mult: parola de acces la contul bancar (83%), codul de securitate al cardului bancar (80%), codul numeric personal (68%), conţinutul mesajelor din email (67%). Pe de altă parte, cel mai puţin îi preocupă confidenţialitatea căutărilor din motoarele de căutare (21%), obiceiurile de cumpărare (19%) şi opţiunile politice (7%).
Potrivit sursei citate, în Top 3 beneficii, dintre cele şase listate pe care le aduce utilizarea dispozitivelor mobile în percepţia respondenţilor la cercetarea EY sunt: mobilitatea, accesibilitatea şi conectivitatea. Pe locurile următoare s-au aflat, în ordinea menţionării, utilizarea eficientă a timpului, utilizarea aplicaţiilor şi promptitudinea în răspuns.
Cercetarea ‘Utilizarea dispozitivelor mobile în România’ realizată de EY este structurată pe cinci secţiuni din care s-au extras datele relevante privind securitatea şi confidenţialitatea utilizării dispozitivelor mobile şi beneficiile utilizării dispozitivelor mobile puse în corelaţie cu vârsta utilizatorilor.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari americani în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2015. În România, EY este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992, cu peste 650 angajaţi din România şi Republica Moldova. Compania are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.