EY: 65% dintre antreprenorii români cred că societatea penalizează eşecul în afaceri

Economica.net
28 08. 2015
woman_with_smartphone_49833300

‘Frica de eşec rămâne una dintre barierele semnificative care îi opresc pe români să îşi deschidă propria afacere, în condiţiile în care eliminarea stigmatului eşecului este critică pentru dezvoltarea iniţiativei personale. Pentru 37% dintre antreprenorii respondenţi în cadrul studiului, eşecul reprezintă o barieră pentru viitoarele proiecte de afaceri, 17% consideră că acesta reprezintă o nereuşită în carieră, iar pentru 11% indică lipsa abilităţilor necesare’, se arată în studiul citat.

Potrivit studiului, procentul celor care cred că eşecul este un prilej de învăţare a crescut de aproape 6 ori faţă de 2014, până la 29%, iar numărul celor care cred că eşecul nu afectează viitoarele proiecte a scăzut cu 3 puncte procentuale, până la 6%.

‘Studenţii sunt mai optimişti decât antreprenorii în privinţa percepţiei eşecului în afaceri. Doar 22% din studenţi văd eşecul ca o barieră pentru viitoarele proiecte de afaceri, faţă de 37% dintre antreprenori. În acelaşi timp, sunt mai pesimişti în percepţia eşecului ca prilej de învăţare şi consideră într-o măsură mai mare comparativ cu antreprenorii eşecul în afaceri ca un indicator al lipsei abilităţilor necesare pentru a fi antreprenor sau al unui eşec în carieră’, se mai spune în documentul citat.

Potrivit unui alt studiu derulat de EY în colaborare cu Academia de Studii Economice şi intitulat ‘Barometrul educaţiei şi culturii antreprenoriale în rândul studenţilor’, cele mai importante trei calităţi ale unui antreprenor de succes sunt viziunea, motivaţia şi pasiunea.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, şomajul în rândul tinerilor a fost în primul trimestru 2015 de 24,7%, faţă de 7,4% la nivelul întregii populaţii.