EY: Interesul fondurilor de investiţii pentru tranzacţii în România a crescut în primele opt luni din 2014

Numărul de tranzacţii încheiate şi interesul fondurilor de investiţii pentru angajarea în tranzacţii pe piaţa din România au crescut în primele opt luni din 2014, potrivit companiei de consultanţă EY România.
Economica.net - joi, 04 sept. 2014, 09:41
EY: Interesul fondurilor de investiţii pentru tranzacţii în România a crescut în primele opt luni din 2014

‘Pe piaţa din România s-a observat, în primele opt luni, o creştere a interesului fondurilor de investiţii pentru angajarea în tranzacţii şi o creştere a numărului de tranzacţii încheiate. În acelaşi timp, strategia de investiţii a fondurilor nu s-a schimbat faţă de ultimii doi ani, vizând în continuare tranzacţii între 5-50 milioane euro’, a declarat Mihai Pop, manager în Departamentul de Asistenţă în tranzacţii, EY România.

Piaţa europeană a listărilor bursiere şi-a revenit în 2013, după o lungă perioadă de hibernare, iar această tendinţă continuă şi în 2014, cu o serie constantă de exit-uri (vânzarea participaţiilor – n.r.) deja anunţate, susţine compania internaţională de consultanţă EY.

Condiţiile tot mai bune pentru atragerea de finanţare va reprezenta un sprijin pentru investiţiile noi şi este de aşteptat ca acestea să atingă nivelurile de dinainte de criză, arată EY. În paralel, investitorii de portofoliu vor continua să fie atraşi de performanţele pe termen lung înregistrate de fondurile de private equity ((care investesc în companii nelistate la bursă – n.r.) şi îşi vor intensifica nivelul achiziţiilor de active.

Fondurile de investiţii de tip private equity au profitat în 2013 de îmbunătăţirea treptată a situaţiei economice din Europa, de pieţele financiare tot mai lichide şi condiţiile mai bune de cotare la bursă şi au vândut tot mai multe participaţii deţinute (au crescut exit-urile), conform unui studiu al companiei internaţionale de consultanţă EY, privind fondurile de private equity din Europa.

În 2013, au fost înregistrate 77 de exit-uri ale fondurilor de investiţii, faţă de 61 în 2012.

Cotările la bursă ale companiilor susţinute de fonduri de tip private equity au cunoscut un reviriment în 2013, iar 2014 se conturează a fi unul puternic pentru exit-uri, susţine EY.

Studiul EY ‘Taking stock: how do private equity investors create value? A study of 2013 European exits’ analizează rezultatele şi tipurile de exit-uri operate în intervalul 2005 -2013 de 604 companii europene mari, aflate sub controlul fondurilor de private equity.

Conform studiului, în 2013, s-a înregistrat o accelerare a exit-urilor prin listare la bursă (IPO), la un nivel asemănător cu cel din 2006. Anul trecut au fost listate treisprezece companii, comparativ cu doar trei în 2012, iar unele din cele mai bune companii din portofoliul fondurilor îşi aşteaptă încă rândul la listare.

Îmbunătăţirea condiţiilor de creditare a generat o revenire a tranzacţiilor de tip ‘secondary buyouts’ (tranzacţie de vânzare-cumpărare încheiată între investitori financiari – n.r.). Astfel, în 2013, 55% din numărul de exit-uri au fost efectuate prin transferul către alte fonduri de private equity, faţă de 38% în 2012 şi cel mai mare volum de exit-uri de după 2007, fapt care subliniază creşterea încrederii pe piaţă.

Ultimii zece ani au fost marcaţi de turbulenţe şi nesiguranţă pentru fondurile de private equity din Europa – în termeni de atragere de finanţare, investiţii noi şi activitate de exit. Însă, în prezent, fondurile de private equity sunt din nou în formă, revenindu-şi din perioada post-criză iar exit-urile sunt tot mai frecvente, pe măsură ce sectorul continuă să se stabilizeze’, menţionează studiul EY.

Studiul arată că performanţa de excepţie a fondurilor de private equity faţă cea a companiilor listate public reprezintă cea mai importantă sursă de profitabilitate a investiţiei, dar şi cea mai consistentă de-a lungul suişurilor şi coborâşurilor înregistrate în ultimii nouă ani – caracterizaţi de creşteri rapide între 2005 şi 2007, de recesiune economică între 2008 şi 2009, apoi de revenire lentă între 2010 şi 2013.

Cea mai importantă sursă pentru performanţele de excepţie ale fondurilor de investiţii de tip private equity o reprezintă creşterea mai rapidă a profitului comparativ cu cel înregistrat prin listarea publică a companiilor, ceea ce e un aspect mai important decât o simplă cumpărare sau vânzare norocoasă sau inteligentă. Creşterea mai rapidă a profitului în cazul companiilor deţinute de fonduri PE a avut la bază iniţiative de creştere a veniturilor, cum ar fi sprijinirea dezvoltării de produse noi, de mărci şi de strategii de intrare pe pieţe noi, precum şi de iniţiativele de creştere a eficienţei operaţionale. Pe ansamblu, companiile vândute între 2005 şi 2013 au înregistrat o creştere EBITDA anuală de peste 8%.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...