EY: Noile măsuri fiscale induc o stare de incertitudine cum nu s-a văzut de dinainte de intrarea României în UE

Economica.net
03 07. 2017
gespasa_fiscal_89047700

Consultantul fiscal susţine că impozitul pe cifra de afaceri ar putea să fie contrar prevederilor legislaţiei europene, scrie News.ro.

„Impozitul pe cifra de afaceri este similar mai degrabă cu TVA-ul şi, prin urmare, guvernul trebuie să facă o analiză pentru a determina dacă este regulamentară introducerea acestui impozit în locul celui pe profit. Există probabilitatea ca acest impozit să fie contrar prevederilor Directivei Europene privind TVA-ul şi, prin urmare, este de aşteptat să se pună în mişcare procedura de infringement din partea Comisiei Europene”, a spus Milcev.

Reprezentantul EY România estimează că aplicarea acestei măsuri îi va afecta mai ales pe contribuabilii cu cifra de afaceri mare şi profit mic, cum sunt companiile din retail şi distribuţie, dar şi societăţile cu dificultăţi financiare.

În ceea ce priveşte introducerea taxei de solidaritate din 2018, deocamdată nu este clar modul exact de calcul.

„Este de aşteptat ca prin această abatere de la cota unică (modelul care a servit bine României de peste un deceniu) să fie generate inechităţi fiscale”, a completat Milcev.

Şi introducerea impozitului pe venitul global din 2018 a fost o a altă surpriză anunţată de noul Guvern, fără nicio pregătire prealabilă.

„În momentul de faţă, legislaţia fiscală, sistemul informatic al ANAF şi – desigur – obişnuinţa contribuabilului de ani de zile sunt bazate pe impozitarea cu cotă unică. Nu este deloc clar de ce se impune această modificare de sistem, care vor fi schimbările principale şi în ce fel complicaţiile inerente acestei schimbări o să merite tot efortul”, a adăugat Milcev.

Circa jumătate dintre companiile din România vor plăti impozite mai mari statului în cazul în care Guvernul introduce impozitul de cifra de afaceri în locul celui pe profit în 2018, iar una din trei firme active riscă insolvenţa deoarece nu va putea să acopere povara fiscală în creştere, arată un studiu de impact realizat de Iancu Guda, preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) şi lector al Institutului Bancar Român (IBR).

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea.

Măsura, o mare noutate fiscală, aduce beneficii statului, care încasează bani indiferent dacă firmele fac sau nu profit, şi dezavantajează puternic companiile, mai ales cele aflate la început de drum, care vor plăti sume tot mai mari pe măsură ce se dezvoltă.

Măsurile sunt justificate de PSD prin faptul că România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la buget din Uniunea Europeană, însă au fost criticate dur de patronate şi de oamenii de afaceri.