„Am văzut în practică deja adresarea Brexit-ului predilect în zona de servicii financiare. Am văzut-o făcându-se şi cred că în continuare lucrurile vor evolua şi asta în particular datorită faptului că zona de servicii financiare este foarte reglementată. Este cu mult mai reglementată decât alte sfere de industrie. Însă pariul meu pentru viitoarele luni este pus pe mult mai multe sfere de industrie şi mă aştept să apară impact inclusiv în sectorul IT, mă aştept, de asemenea pe partea de utilităţi, zona de energie, să zicem într-un cuvânt, dar şi partea de telecom, în special, pentru că suntem într-o perioadă în care telecomul şi acest remote way of connection are un impact bun, este o nevoie foarte frecventă”, a declarat Andra Caşu, în cadrul unei conferinţe online.
Ea a spus că vor exista provocări în perioada următoare în ceea ce priveşte taxele, iar pe partea de impozite directe sunt zone pe care companiile trebuie să le aibă în vedere.
„Clar nu va mai exista beneficiul de a aplica directivele europene. Ştiţi că până acum în Codul fiscal existau directive în ceea ce priveşte plăţile de dobânzi şi redevenţe, directiva privind plăţile de dividende şi directiva privind reorganizările. Ei bine, clar, în momentul în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană acestea nu vor mai fi aplicabile. Ceea ce înseamnă din păcate că se va pierde de fapt o scutire de impozit pentru veniturile nerezidenţilor. Existau plăţi de dobânzi, existau plăţi de redevenţe care erau agreate comercial în baza unor contracte, existau distribuiri de dividende către companiile mamă localizate în Marea Britanie. Acestea, începând cu acest moment, se vor trata fiscal doar în baza convenţiei pentru evitarea dublei impuneri încheiate între România şi Marea Britanie. Vestea să spunem mai puţin bună este că această convenţie, acest tratat pentru evitarea dublei impuneri nu prevede, din păcate, scutiri. Prevede nişte cote de impozitare relativ mari. Acesta o spunem noi ca specialişti fiscali pentru că avem un range forte mare de convenţii cu care putem compara situaţia de faţă. Putem să fim pregătiţi aşadar de acum înainte pentru o impozitare de 10%, de 15% pentru ceea ce înseamnă fluxuri de dividende, dobânzi şi redevenţe”, a spus Andra Caşu.
În afară de acest aspect, ea a precizat că pe lista certitudinilor se mai află neaplicabilitatea directivei UE privind regimul fiscal care se aplică pentru operaţiuni de reorganizare, însemnând fuziuni, divizări, transferuri de active şi schimburi de acţiuni.