EY: Şomajul va rămâne o problemă majoră în zona euro, în următorii ani

Economica.net
12 10. 2015
unemployment_uk_debt_problems_73708700_08879100

‘În următorii câţiva ani, şomajul va rămâne o problemă majoră. Estimările indică o scădere constantă a ratei şomajului, dar aceasta nu va ajunge sub 10%, până în 2019. Companiile care îşi desfăşoară activitatea în Europa vor fi nevoite să se adapteze la această ‘nouă stare de normalitate’ a creşterii economice lente şi constante pe întreg cuprinsul zonei euro’, se arată în comunicatul, remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acestuia, zona euro traversează o perioadă favorabilă, beneficiind de pe urma preţurilor mai mici la energie, a unei rate de schimb mai competitive şi a existenţei unei cereri puternice de consum în Statele Unite şi Marea Britanie. De asemenea, odată cu îmbunătăţirea nivelului de încredere în mediul de afaceri, cheltuielile cu investiţiile vor prinde avânt în 2016, determinând o creştere a PIB de la 1,6% în acest an la 1,8% în 2016.

‘Consumul rămâne un factor cheie pentru revenirea zonei euro în al doilea semestru al anului 2015. Preţurile mai mici la petrol continuă să reprezinte un stimulent pentru îmbunătăţirea veniturilor gospodăriilor, în vreme ce percepţia oamenilor privind perspectivele de pe piaţa muncii începe să se îmbunătăţească. Conform EEF, este estimată o creştere a cheltuielilor de consum cu 1,7% în 2015, cea mai mare din 2007 încoace. Cu toate acestea, odată cu revenirea pe creştere a preţurilor la energie, ritmul de creştere al cheltuielilor de consum este aşteptat să se stabilizeze la 1,4% în 2016 şi la o medie de 1,3% între 2017 şi 2019’, informează EY.

Compania precizează că riscurile sistemice cu care se confruntă zona euro – criză fiscală larg răspândită şi deflaţia – se estompează, în vreme ce recentul acord încheiat între zona euro şi Grecia indică o intenţie reînnoită pentru atingerea unui compromis de ambele părţi.

‘După incertitudinile din timpul acestei veri, zona euro se aşază pe o traiectorie de creştere lentă, dar constantă. Factorii interni şi externi s-au aliniat astfel pentru a susţine revenirea în forţă a zonei euro în 2015 şi 2016. Încetinirea creşterii pe pieţele emergente este un motiv de îngrijorare, dar aceasta este contrabalansată de consolidarea pieţelor de export din Statele Unite şi Marea Britanie. În acelaşi timp, odată cu trecerea a ceea ce a fost mai rău din perioada austerităţii fiscale, politicile fiscale vor îngreuna tot mai puţin creşterea economică’, mai arată comunicatul citat.

EEF estimează o creştere de 4,8% a exporturilor în acest an, încetinind ritmul de creştere la 4% în 2016, apoi la 3,6% în 2017 şi la o medie de 3,4% între 2017 şi 2019, pe măsură ce creşterea din economiile avansate se temperează. În plus, previziunile privind creşterea exporturilor sunt supuse unui risc mai mare din cauza nesiguranţei privind creşterea economică din China şi a recentelor turbulenţe de pe pieţele financiare.