EY: Valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a scăzut cu aproape 11% anul trecut

Valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a scăzut cu aproape 11% anul trecut, comparativ cu 2018, în special pe fondul dezbaterilor legate de tranziţia energetică, potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă EY.
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 12:12
EY: Valoarea globală a tranzacţiilor din sectorul de petrol şi gaze a scăzut cu aproape 11% anul trecut

Valoarea tranzacţiilor a coborât cu 10,8%, la 387,5 miliarde de dolari în 2019, iar volumul tranzacţiilor s-a redus cu 18,4% faţă de anul precedent

Aceste scăderi au avut loc în condiţiile în care stagnarea preţurilor la mărfuri, rezultatele dezamăgitoare şi randamentele scăzute au făcut ca acest sector să înregistreze un deficit de capital.

Conform raportului EY Global oil and gas transactions review 2019, volumul şi valorile tranzacţiilor au reflectat în mare măsură fenomenul de reechilibrare a portofoliilor prin distanţarea de activele upstream petroliere şi orientarea spre activele downstream şi din sectorul gazelor.

În ceea ce priveşte viitorul, raportul preconizează că peisajul fuziunilor şi achiziţiilor (M&A) va continua să fie modelat de strategiile privind tranziţia energetică, de reglementările asociate cu schimbările climatice şi de rolul gazelor naturale în viitorul mix energetic.

„În 2019, s-a acordat o mai mare atenţie dezbaterilor pe teme sociale, de mediu, guvernanţă şi energie, iar acestea vor continua să fie subiecte cheie pentru modul în care se vor plasa capitalurile în 2020”, a declarat Andy Brogan, coordonator EY Global Oil & Gas.

Valoarea tranzacţiilor din segmentul upstream a crescut cu 17,6% în 2019. Totuşi, dacă se exclud cele mai mari două tranzacţii, valoarea a scăzut cu 32% faţă de 2018, iar volumul tranzacţiilor s-a diminuat cu 37% în acelaşi interval.

Numărul total al tranzacţiilor s-a redus cu peste 20%, în timp ce valoarea medie a tranzacţiilor a fost de 122 milioane de dolari, un nivel similar cu cel din anul anterior. S-a menţinut astfel tendinţa de scădere a valorii şi a volumului tranzacţiilor, care a început în 2017, când interesul faţă de ceea ce se credea a fi active subevaluate atinsese apogeul.

În 2019, interesul faţă de activele din SUA s-a prăbuşit, valoarea tranzacţiilor scăzând de la 74 miliarde de dolari la 39 miliarde dolari.

Începând cu 2015, marile tranzacţii corporative din segmentul midstream american au înregistrat o evoluţie remarcabil de stabilă (variind între 105 şi 135 de tranzacţii în fiecare an), iar variaţia de la an la an a valorii tranzacţiilor a fost generată de cele mai mari tranzacţii corporative. Tendinţa a continuat, dar nu au mai avut loc mari tranzacţii. Prin urmare, per total, valoarea tranzacţiilor a scăzut cu circa 55%, iar cea mai mare tranzacţie din 2019 s-a clasat abia pe locul al nouălea în clasamentul ultimilor cinci ani.

Valoarea tranzacţiilor din segmentul downstream a crescut cu 43% la aproape 124 miliarde de dolari în 2019. Cu toate acestea, dacă se exclude cea mai mare tranzacţie, valoarea a scăzut cu 31%, iar volumul s-a redus cu 10%.

Activitatea de tranzacţionare din America de Nord şi Europa s-a diminuat cu 70%, de la aproape 80 miliarde de dolari în 2018, la 24 miliarde dolari în 2019. Numărul tranzacţiilor a scăzut cu 15%, de la 137 în 2018, la 117 în 2019.

În sectorul serviciilor petroliere, preţurile au rămas extrem de mici încă din 2014, iar profiturile s-au prăbuşit. Un val iniţial de interes pentru tranzacţiile de dimensiuni medii (între 1 şi 10 miliarde de dolari), menite să consolideze activele ale căror valori erau considerate favorabile, a atins apogeul în 2017, apoi a continuat să scadă până în 2019. Valoarea tranzacţiilor a scăzut cu aproape 27% în 2019 faţă de 2018. Volumul tranzacţiilor a înregistrat o contracţie similară, diminuându-se cu aproape 20%.

„În segmentul upstream, continuarea raţionalizării portofoliilor de către marii jucători va genera oportunităţi de tranzacţii pentru companiile locale mai mici, independente, şi pentru entităţile finanţate cu capital privat. În midstream, capitalul privat şi Facilităţile Internaţionale de Finanţare (IFF) vor continua să alimenteze fuziunile şi achiziţiile, pe măsură ce companiile se vor concentra pe mai departe pe o alocarea disciplinată a capitalului, iar orice abatere de la această cale va depinde de accesul la capital”, a mai spus Brogan.

Potrivit acestuia, este posibil ca segmentul downstream, în special activităţile de depozitare şi transport, să înregistreze o intensificare a activităţii, deoarece companiile sunt forţate să îşi reechilibreze portofoliile şi să îşi articuleze mai clar strategiile.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.

Compania este prezentă în România din anul 1992. Cei peste 800 de angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

EY are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău.

Te-ar mai putea interesa și
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
llie Bolojan, intervenție publică rară. Apel către Ciucă, Geoană și Lasconi, pentru „o soluție în al 11-lea ceas”
Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, liberalul Ilie, Bolojan, nominalizat de trei candidaţi la preşedinţie drept posibil prim-ministru, face un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi......
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster
Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model ...
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Alexandru Rafila: Descentralizarea rezidenţiatului continuă, universităţile se vor ocupa direct de organizarea sa
Descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an va continua, universităţile urmând să se ocupe direct ...
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Piața suplimentelor alimentare din România va ajunge la la peste 670 de milioane de euro, în 2024
Un român cheltuiește, în medie, 35,42 euro pe suplimente alimentare față de 89 de euro cât este consumul pe cap de ...