Fabius: Decizia de a nu interveni militar în Siria a slăbit credibilitatea Occidentului în faţa Rusiei
‘Cred că la acel moment a fost comisă o eroare care nu a depins însă de Franţa’, a declarat Laurent Fabius în faţa deputaţilor francezi.
Un atac criminal cu arme chimice, la 21 august în regiunea Ghouta de la periferia Damascului, a fost atribuit de ţările occidentale regimului sirian condus de Bashar al-Assad, care a negat că este responsabil. Acest eveniment a lăsat să se întrevadă posibilitatea unei intervenţii militare a statelor occidentale în Siria, care nu a mai avut loc. Acordul ruso-american încheiat la jumătatea lui septembrie a stabilit distrugerea arsenalului chimic sirian.
‘Cred că, dacă la acel moment, în jurul Franţei, Marea Britanie şi SUA ar fi intervenit în baza a ceea s-a numit linia roşie (utilizarea armelor chimice în conflicte), nu doar atitudinea guvernului lui Bashar al-Assad ar fi fost cu totul diferită, dar credibilitatea intervenţiilor occidentale, inclusiv în raport cu Rusia, ar fi fost diferită’, a precizat şeful diplomaţiei franceze, pe fondul opoziţiei statelor occidentale faţă de Rusia privind criza ucraineană.
Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian, a afirmat marţi dorinţa Franţei şi a NATO de a contribui la securitatea aliaţilor lor din estul Europei, îngrijoraţi de criza din Ucraina, în cadrul vizitei de la baza de la Malbork, în prezenţa preşedintelui polonez Bronislaw Komorowski, potrivit AFP. Patru avioane de luptă franceze Rafale au sosit luni la Malbork (nord) pentru a participa timp de patru luni, sub comanda NATO, la misiuni de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor baltice şi la exerciţii comune cu armata poloneză.