Fabrica de Mozaic, o afacere socială care începe să devină profitabilă

Prima fabrică de mozaic ceramic din România înfiinţată cu fonduri europene merge în 2015 spre afaceri cu 70% mai mari decât anul trecut. Fabrica de Mozaic este o structură de economie socială, unde tinerii defavorizaţi sunt integraţi în câmpul muncii. 
Andrada Ghira - Dum, 25 oct. 2015, 07:49
Fabrica de Mozaic, o afacere socială care începe să devină profitabilă

Societatea Proiect Mozaic, gândită ca întreprindere socială, a fost înfiinţată în 2012 de către Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor (FDP) cu scopul de a angaja persoane ce provin din grupuri sociale vulnerabile.

La trei ani distanţă, jumătate din cei 11 angajaţi sunt persoane defavorizate, iar investiţiile din ultimii ani în mica fabrică de lângă Bucureşti au dus la dublarea afacerilor în 2014. Comenzile au crescut şi ele, iar activitatea firmei s-a diversificat. Astfel, pe lângă realizarea mozaicurilor şi tăierea plăcilor ceramice, în fabrică mai sunt asamblate şi panouri de prezentare, comenzi ce vin din partea producătorilor de plăci ceramice.

Investiţia pentru pornirea acestui proiect de economie socială s-a ridicat la 90.000 de euro, bani proveniţi din fonduri europene şi folosiţi pentru achiziţia de utilaje pentru tăierea şi lipirea plăcilor ceramice. În 2013, o itliancă cu activitate pe partea de ONG-uri, Simona Carobene, cea care era responsabilă de proiectul Fabrica de Mozaic, a preluat pachetul majoritar (nr. – 95%) în societate. În 2014, Crabone a investit 25.000 de euro în achiziţia de utilaje suplimentare, două maşini care fac plinte rotunjite.

„Aflați la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, constatăm o creștere de 45% a cifrei de afaceri a Fabricii de Mozaic față de aceeași perioadă a anului 2014. Credem că această creștere a cifrei de afaceri se datorează faptului că în ultimul an am investit în activități de marketing și am lansat produse noi„, declară Simona Carobene, administrator al firmei. Micuţa fabrică va încheia anul 2015 cu o cifră de afaceri de circa 80.000 – 85.000 de euro.

Anul trecut, Proiect Mozaic a înregistrat o cifră de afaceri de 55.000 de euro, dublu faţă de 2013, dar a fost şi primul an în care societetea a înregistrat profit: 20.000 de euro.

Cea mai mare comandă de până acum a fost realizarea de mozaicuri pentru un restaurant, cu o suprafaţă de 300 de mp, iar un alt client a dorit ca plăci cermice cu o suprafaţă de 2.000 de mp să fie tăiate. În ceea ce priveşte realizarea de mozaicuri, preţul variază în funcţie de complexitate şi de material, dar se situează undeva la 50 de euro/mp.

Şase din cei 11 angajaţi sunt persoane defavorizate, care lucrează cel mult patru zile pe săptămână, şapte ore pe zi pentru salariul minim pe economie. 

Susţinere din bani europeni şi din mediul privat 

Integrarea persoanelor defavorizate şi pornirea unei structuri de economie socială nu ar fi fost posibile fără ajutorul fondurilor europene, dar şi a partenerului Fabricii de Mozaic, grupul Menatwork, producător şi furnizor de materiale de construcţii.

Proiect Mozaic produce mozaic, plinte, contratrepte, realizează tăieturi unghiulare, incizii, debitări și profil antiderapant pentru trepte. Fabrica de Mozaic se află în localitatea Popești-Leordeni și are o hală de 300 de mp, cu o capacitate de producție totală de aproximativ 4.500 mp pe lună, fiind dotată cu tehnologie cu utilaje italiene de ultimă generație. Spaţiul în care funcţionează fabrica a fost pus la dispoziţie de Menatwork, iar majoritatea produselor ce ies pe poarta fabricii se vând în reţeaua Menatwork.

Luna aceasta, Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a finalizat implementarea proiectului de economie socială „SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune”, derulat pe o perioadă de 12 luni şi cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu un buget total de 2,42 milioane de lei.

O parte importantă a proiectului a fost reprezentată de înființarea și dezvoltarea structurilor de economie socială, ce au ca scop creșterea incluziunii sociale pentru persoanele defavorizate prin crearea de locuri de muncă în cadrul unor afaceri sustenabile.

FDP a reuşit prin acest program angajarea a trei persoane defavorizate la Fabrica de Mozaic, dar şi alte 19 locuri de muncă în alte trei proiecte de economie socială: FDP Store Team (servicii de curățenie în județul Cluj), SES FDP Dâmbovița (servicii de curățenie) şi Prest COM Pavaj (fabricarea produse din beton pentru construcții, precum pavele şi borduri). FDP a ajutat şi 158 de persoane din grupuri sociale vulnerabile să-și găsească un loc de muncă prin serviciile de ocupare.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...