Fabrica de Zahăr Bod își schimbă destinația. Din cauza prețurilor în picaj, procesarea locală rămâne în doi jucători care negociază acum pentru suprafețe în scădere

Cei doi procesatori din industria zahărului, austriecii de la Agrana și Fabrica de Zahăr Luduș, controlată de antreprenori români, sunt în plină campanie de negociere a contractelor cu cultivatorii de sfeclă de zahăr pentru anul acesta. Suprafețele cultivate vor fi, cel mai probabil, mai mici decât anul trecut cu consecințe în procesare, Fabrica de Zahăr Bod își va găsi altă utilitate.
Alina Stanciu - mie, 19 feb. 2025, 22:07
Fabrica de Zahăr Bod își schimbă destinația. Din cauza prețurilor în picaj, procesarea locală rămâne în doi jucători care negociază acum pentru suprafețe în scădere

Cei doi procesatori de zahăr din România, Agrana și Fabrica de Zahăr Luduș, vor începe săptămâna viitoare să semneze cea mai mare parte a contractelor cu fermierii privind suprafețele ce urmează a fi cultivate cu sfeclă de zahăr, a declarat pentru Economica Mihai Dimitriu, directorul executiv al Federației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Agrana a semnat deja contracte pentru aproximativ 2.000 de hectare, în Brașov și Mureș, din cele 11.000 pe care le are în vedere.

„La Agrana se așteaptă contractele pentru Covasna și Moldova –  Botoșani, Vaslui, Neamț. Și-ar dori contracte pentru 11.000 de hectare, dar nu cred că vor reuși mai mult de 8.000. La Luduș, săptămâna viitoare urmează să se semneze într-un ritm mai alert.”, a explicat Dimitriu.

„Până acum, am semnat pentru 300 de hectare și pentru alte 1.500 există pre-confirmări. Ne dorim să încheiem contracte pentru  aproximativ 6.000 de hectare”, a declarat pentru Economica Mihaela Neagu, proprietara Zahăr Luduș.

Având în vedere declarațiile jucătorilor din industrie, se pare că suprafețele pentru care cei doi procesatori ar dori contracte nu sunt total certe, existând voci care spun, spre exemplu, că Agrana și-ar dori chiar 15.000 de hectare. Oricum, suprafețele contractate vor fi, cel mai probabil, cu 4-5.000 de hectare mai mici decât anul trecut.

„În această perioadă sunt discuții destul de acerbe cu fermierii pentru că prețurile (zahărului n.red.) au scăzut foarte mult. În aceste condiții, normal că și procesatorii trebuie să obțină materia primă la un preț adaptat pieței. Cât despre suprafața pe care procesatorii doresc să o contracteze, nu este vreo limită, se dorește cât mai mult. Procesatorii sunt de aceeași  parte a acestei culturi cu fermierii. Se dorește să se producă, dar, pe de altă parte, nici nu se pot pierde bani”, au mai declarat pentru Economica surse din industrie.

Anul trecut, fermierii români au încheiat cu cei doi procesatori activi pe piața locală contracte pentru o suprafață de 22.800 de hectare, din care 14.000 hectare au fost contractate de Agrana și 8.800 de către fabrica Luduș.

„Este foarte greu anul acesta. 2024 a fost pentru fermieri un an foarte slab, cu secetă și randamente mici. Sunt fermieri care nici nu au atins pragul de 26 de tone la hectar pentru a putea lua subvenția de la stat. În plus, sunt fermieri care cultivă la patru ani pentru că nu au propriile parcele de teren și trebuie să asigure rotația culturilor. Nu în ultimul rând, anul acesta, prețul zahărului este foarte mic”, ne-a explicat și Gheorghe Bejan, directorul executiv al Patronatului Zahărului din România. Potrivit acestuia, în continuare se resimt efectele războiului din Ucraina și al faptului că marfa ucraineană intră în UE, inclusiv în România,  la prețuri foarte mici.

Fabrica de Zahăr Bod nu își mai deschide porțile pentru zahăr

Legat de suprafețele cultivate cu sfeclă, efectele se văd în lanț în piață unde, teoretic, ar mai fi trebui să apară un procesator, Fabrica de Zahăr Bod.  În 2021, proprietarii Fabricii de Zahăr Luduș au achiziționat prin compania SC Best Achiziţii SR și fabrica de zahăr de la Bod, dar aceasta a rămas nefuncțională până acum. Este folosit doar brandul Bod pe zahărul produs la Luduș.  „Mi-am dorit să investesc banii în România şi am salvat de la faliment două fabrici de zahăr. La Bod acum avem 45 de angajaţi şi rafinăm zahăr din zahăr brut din import, dar vom începe să facem şi din sfeclă de zahăr”, declara atunci Mihaela Neagu.

Acum, planurile antreprenoarei legate de fabrica de la Bod sunt incerte. „Nu o să mai deschidem la Bod, pentru că noi nu avem suprafețe (contractate cu fermierii pentru sfeclă n.red.) pentru Luduș. O să îi dăm altă destinație”, a explicat pentru Economica antreprenoarea Mihaela Neagu.

Prețul de bază la sfecla de zahăr a scăzut cu 36%

Din informațiile Economica, prețul de bază propus de procesatori fermierilor, a scăzut anul acesta cu 36% față de anul trecut, de la 41 de euro tona la 26 de euro tona. Și aceasta în condițiile în care prețul mediu al zahărului din UE, comunicat de Comisia Europeană, s-a diminuat cu 32,6% în decembrie 2024 față de perioada similară a anului trecut. (947 de euro tona vs 638 de euro tona, conform ultimelor date disponibile).

În industria zahărului, prețul de bază despre care aminteam anterior este  un preț ce ține cont de prețul mediu de vânzare al zahărului alb coroborat cu conținutul de zahăr al sfeclei. Acesta  pornește anul acesta de la 26 de euro pe tonă pentru sfecla cu conținut de zahăr de 16%, în condițiile în care prețul zahărului este de 450 de euro pe tonă. Dacă prețul zahărului din piață crește, spre exemplu, la 500 de euro pe tonă, atunci și fermierii ar încasa o bază ce pornește de la 28,6 euro pe tonă. Concluzionând, explică sursele noastre, pe măsură ce prețurile din piață ale zahărului sunt mai mari și calitatea sfeclei este mai bună, atunci  și prețul obținut de fermier este mai mare. La un conținut de zahăr de 18% în sfeclă, prețul de bază obținut de fermier ar porni de la 30 de euro pe tonă.

Pe de altă parte, fermierii sunt penalizați dacă oferă sfeclă cu conținut de zahăr sub 16%.

„Noi am oferit două variante, una cu preț, să spunem fix, și una cu preț de bază variabil, în funcție de prețul de vânzare al zahărului. Fermierii au ales a doua variantă. Astfel, astăzi (19 februarie n.red.) când prețul la zahăr este 550 de euro, fermierii ar lua 31,45 de euro pe tona de sfeclă cu conținut de 16%”, a declarat pentru Economica Mihaela Neagu, proprietar al Fabricii de Zahăr Luduș.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, în luna decembrie, în regiunea 3 din care face parte România, prețul mediu al zahărului a fost de 638 de euro tona, cel mai scăzut nivel din an. În decembrie 2023, spre exemplu, tona de zahăr costa la nivelul UE 947 de euro, însă au fost ani, ca de exemplu în 2019, când zahărul costa sub 400 de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Interzis la Wizz Air. De marți e valabil pentru toată lumea
Interzis la Wizz Air. De marți e valabil pentru toată lumea
Compania aviatică Wizz Air a anunțat că elimină plățile în numerar la bordul aeronavelor sale începând cu 1 aprilie 2025. De atunci, toate achizițiile se vor face doar cu cardul și prin......
Donald Trump șochează iar. Spune că nu îi pasă absolut deloc de creșterea prețurilor
Donald Trump șochează iar. Spune că nu îi pasă absolut deloc de creșterea prețurilor
Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că "nu-i pasă deloc" de eventualele creşteri ale preţurilor ...
Elon Musk dă foc întregii lumi. Proteste în fața magazinelor Tesla
Elon Musk dă foc întregii lumi. Proteste în fața magazinelor Tesla
Mai multe sute de manifestanţi s-au adunat sâmbătă în faţa magazinelor Tesla din Statele Unite, în cadrul a unei zile ...
Anunț pentru toți românii cu card la Raiffeisen! Ce trebuie să faci ca să nu plătești comision la bancomat
Anunț pentru toți românii cu card la Raiffeisen! Ce trebuie să faci ca să nu plătești comision la bancomat
Ce trebuie să faci ca să nu plătești comision comision la bancomat dacă ai card la Raiffeisen? Aproximativ 90% dintre ...