Guvernul pregătește cadrul legal pentru demararea investiției în cea mai nouă fabrică de pulberi din Europa. Se vor face investiții pentru modernizarea, dezvoltarea și modificarea instalațiilor existente la fabrica Pirochim din Victoria, dar se vor construi și noi instalații de producție și fabricație prin considerarea extinderii perimetrului actual, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ care prevede reaprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Fabrică de Pulberi Victoria”, consultat de Economica.net.
Pirochim este una din cele 15 filiale ale ROMARM.
Investiția totală este de 2,58 miliarde de lei, fără TVA, circa 516 milioane de euro, din care aproape două miliarde de lei reprezintă investiții în echipamente, iar 597 milioane de lei sunt necesari pentru infrastructură. Durata de execuție a investiției este de 30 de luni, iar România va asigura banii din „fonduri bancare rambursabile, precum și din alte surse legal constituite conform programelor de investiție publice aprobate potrivit legii”.
Din cele două miliarde de lei necesare pentru echipamente, adică 400 de milioane de euro, Rheinmetall urmează să asigure 51% din finanțare, iar Pirochim, restul.
Investiția în partea de infrastructură, de circa 120 de milioane de euro, va fi asigurată de Pirochim.
Documentul consultat de Economica.net arată că sunt estimate vânzări de 600 milioane de lei, costuri directe de 300 de milioane de lei și un profit net de 118 milioane de lei.
Comisia Europeană a aprobat anul acesta o finanțare de 47 milioane de euro.
Noua fabrică va crea 700 de noi locuri de muncă în zonă.
„S.C. Pirochim Victoria S.A. deține în proprietate o suprafață de aproximativ 70 de Ha astfel încât este necesară extinderea perimetrului pentru implementarea unui proiect care să corespundă noilor provocări. Deficiențele actuale ale platformei Pirochim din UAT Ucea, sunt reprezentate de lipsa investițiilor si punerea in conservare a mai multor imobile si instalații de producție. Stadiul de degradare avansată a unor imobile existente de pe platforma industrială, necesită studii tehnice de specialitate in vederea stabilirii soluțiilor tehnice de reabilitare sau reconversie. Reconversia / reabilitarea imobilelor existente se va realiza în baza soluțiilor tehnice exprimate prin expertize tehnice privind rezistenta si stabilitatea cat si securitatea la incendiu”, se mai arată în document.