În ianuarie, directorul general al Facebook, Mark Zuckerberg, a spus că News Feed, principalul serviciu al reţelei de socializare, va acorda prioritate „ştirilor de înaltă calitate” în detrimentul surselor mai puţin credibile, în cadrul eforturilor de combatere a difuzării de informaţii false pe platforma companiei.
Facebook a fost criticată pentru că nu a reuşit să împiedice răspândirea de informaţii false de către agenţi din Rusia, spameri care urmăresc profitul şi alte surse, mai ales în perioada campaniei prezidenţiale americane din 2016.
Compania a avut şi o relaţie dificilă cu organizaţiile de presă, in special cu cele care au legături politice puternice.
Zuckerberg a spus în ianuarie că în lume există prea mult „senzaţional, informaţii false şi polarizare”, iar media socială înrăutăţeşte situaţia.
„Media socială permite oamenilor să răspândească informaţiile mai rapid ca oricând şi dacă nu tratăm în mod specific aceste probleme, atunci vom ajunge să le amplificăm”, a scris Zuckerberg la momentul respectiv.
Compania, care are peste 2 miliarde de utilizatori pe lună, a recurs la membrii săi pentru a stabili o ierarhie a reţelelor de presă în funcţie de gradul de încredere în acestea, folosind sondaje scurte pe site-ul său.
Facebook a anunţat joi că va începe să prezinte sondaje similare, în două părţi, utilizatorilor din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Spania, pe care îi va întreaba dacă cunosc anumite surse de informaţii, de exemplu BBC News sau The Guardian, şi dacă au încredere în ele.
Un purtător de cuvânt al Facebook a spus că rezultele sondajului nu vor influenţa imediat ierarhizarea sau compoziţia News Feed în Marea Britanie sau în celelalte ţări.
Compania a precizat că va anunţa dacă a decis să facă schimbări.