Agricultura românească în UE: producţie mai mare, suprafaţă cultivată în creştere, dar cel mai slab randament

23 09. 2014
grau_76482000_88770900_62333100_98476200

Ultimul raport de monitorizare al culturilor agricole realizat de Comisia Europeană indică un an foarte bun pentru România, cu producţii la hectar, în unele cazuri, superioare anului trecut. Cu toate acestea şi a faptului că suprafeţele cultivate de români ne plasează pe podiumul european, din punct de vedere al producţiei nu am reuşit să intrăm nici măcar în top 10 producători agricoli din UE. Randamentele producătorilor europeni sunt încă mult sub media europeană. 

Creşte producţia de grâu 

Specialiştii Comisiei Europene estimează pentru România o producţie de grâu de 3,5 tone la hectar, faţă de 3,48 de tone la hectar anul trecut. Dacă ar fi să comparăm cu media europeană, reiese că agricultorul român reuşeşte să obţină dintr-un hectar de teren cultivat doar 62% din cât produc în medie europenii. Cele mai bune randamente le au agricultorii din Irlanda, cei din Olanda şi Belgia. Anul trecut, România a produs 7,4 milioane de tone de grâu pe o suprafaţă de 2,1 milioane de hectare. Din punct de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, în anul 2013, România s-a situat pe locul patru după Franţa, Germania şi Polonia, iar la producţia obţinută, pe locul şase, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Polonia şi Spania. În ceea ce priveşte însă randamentul, ţara noastră se află printre ultimele ţări în rândul Statelor Membre.

Randamentul la porumb, departe de media europeană

În ceea ce priveşte producţia de porumb, din datele Comisiei Europene reiese că se vor realiza 4,45 de tone la hectar, faţă de 4,41 tone cu un an în urmă. Media europeană este însă de 7,59 de tone la hectar, astfel că producătorul român obţine în medie doar 58% din cât ar obţine agricultorul european. În 2013, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu porumb, cu 2,5 milioane de hectare, iar la producţie s-a situat pe locul doi, după Franţa, datorită unui randament net inferior. De altfel, randamentul la porumb realizat de România anul trecut a fost cel mai mic faţă de cel al principalelor State Membre.

Citeşte şi Mai suntem grânarul Europei? Ce putere mai are România pe piaţa agricolă la cinci ani de la aderare

Un hectar de cartofi în România produce la jumate faţă de media UE

Şi la cartof suferim de aceeaşi problemă ca în ultimii ani: randamentul mic, ceea ce prespune pierderi însemnate de bani. Mai precis, din datele Comisiei Europene, România va avea anul acesta o producţie de 16,59 de tone de cartofi la hectar, faţă de 15,03 de tone cu un an în urmă. Comparând cu media europeană, românii realizează din exploatarea unui hectar cultivat cu cartofi doar 50% din cât ar obţine în medie ceilalţi europeni. România a produs anul trecut 3,2 milioane de tone de cartofi de pe o suprafaţă de 208 mii de hectare, a treia ca mărime după Polonia şi Germania. Ca producţie, ne-am clasat pe poziţia a şaptea, după Germania, Olanda, Franţa, Polonia, Regatul Unit şi Belgia.

 

Top producători de grâu | Create Infographics

Producţia de porumb (tha) | Create Infographics
 

Producţia de cartofi (tha) | Create Infographics
 

Producţia de floarea soarelui (tha) | Create Infographics