articol de opinie semnat de Daniel Carrera, președinte UPS Europe.
Este un fapt dovedit statistic și binecunoscut în mediul de afaceri că IMM-urile constituie motorul principal al economiei europene, reprezentând 99% din numărul total de companii și angajând peste 100 de milioane de persoane. IMM-urile joacă un rol esențial nu doar în asigurarea stabilității economice, ci și în deblocarea potențialului de inovare și în stimularea dezvoltării în Europa. Pentru a rezista într-un mediu economic volatil, IMM-urile trebuie să fie capabile să acceseze și să valorifice pe deplin oportunitățile oferite de comerțul mondial, iar în acest sens există oportunități uriașe de export. De exemplu, prognozele indică faptul că vânzările din comerțul electronic în regiunea Asia-Pacific se vor dubla până în 2025, ajungând la peste 2 trilioane de dolari.
Într-o perioadă în care sistemul comercial multilateral se confruntă cu amenințări tot mai mari, companiile de diverse dimensiuni continuă să se bazeze pe reguli și pe un comerț liber pentru a transporta bunuri și servicii peste granițe. Un comerț fără fricțiuni înseamnă o revitalizare a rolului Organizației Mondiale a Comerțului și, în același timp, ratificarea unor acorduri bilaterale ambițioase de liber schimb pentru a elimina barierele materiale și nemateriale care împiedică dezvoltarea comerțului.
Trebuie să ne asigurăm că toate companiile – nu doar marile corporații – au acces egal pe piața economică globală. IMM-urile se confruntă cu provocări precum bariere tarifare și non-tarifare, birocrație excesivă, proceduri vamale complicate și lipsa accesului la finanțare și informații. Aceste obstacole pot fi, însă, depășite. Prin adoptarea unor schimbări la nivelul politicilor naționale și internaționale, accesul IMM-urilor la comerțul mondial poate fi simplificat și îmbunătățit.
Digitalizarea a avut un impact semnificativ în dezvoltarea comerțului și a activităților comerciale transfrontaliere, oferind IMM-urilor o vizibilitate mai mare, un acces mai facil la piețe și o distribuție mai eficientă și mai puțin costisitoare. Procesele digitale au potențialul de a optimiza fiecare aspect al operațiunilor comerciale. Înțelegerea domeniilor în care modificările acestor procese ar avea cel mai mare impact poate susține și accelera tranziția digitală vizată de UE.
De exemplu, digitalizarea proceselor vamale poate simplifica și accelera vămuirea mărfurilor, poate reduce povara administrativă și poate ajuta autoritățile să diminueze blocajele de la frontieră. Cu toate acestea, conform Bazei de date privind capacitatea vamală a Global Express Association, din 139 de țări analizate, 46% încă nu acceptă sau nu procesează electronic datele necesare pentru eliberarea documentelor vamale înainte de sosirea mărfurilor.
Stabilirea unor norme internaționale privind comerțul digital, inclusiv armonizarea reglementărilor prin care poate fi susținut fluxul de date transfrontaliere, va permite companiilor din UE să concureze pe picior de egalitate la nivel mondial.
Facilitarea comerțului contribuie la stimularea incluziunii și maximizează potențialul global de dezvoltare, în special pentru afacerile deținute de femei și de persoane care aparțin unor minorități. Conform Centrului pentru Comerț Internațional (ITC), companiile exportatoare deținute de femei înregistrează performanțe superioare: plătesc salarii mai mari, sunt mai productive, angajează mai mulți lucrători și raportează vânzări, în medie, mai mari în comparație cu firmele exportatoare deținute de bărbați.
În paralel cu dezvoltarea diversității și incluziunii, aliniate la tranziția verde a UE, sustenabilitatea socială și de mediu trebuie să fie susținută și integrată în structura de politici. Prin încheierea de acorduri care reduc tarifele și elimină alte bariere în calea comerțului cu bunuri și servicii ecologice, se poate încuraja utilizarea acestor produse și tranziția către o economie mai sustenabilă.
De exemplu, Forumul Economic Mondial a estimat că eliminarea tarifelor și a barierelor non-tarifare pentru anumite tehnologii energetice nepoluante și produse eficiente energetic ar putea duce la o creștere a volumului schimburilor comerciale cu aceste produse cu 14% și, respectiv 60%. Prin facilitarea comerțului, se poate obține o reducere semnificativă a amprentei de carbon asociate cu circulația mărfurilor și se poate susține tranziția către economii și lanțuri de aprovizionare verzi.
Viitorul comerțului poate deveni echitabil, incluziv, sustenabil și prosper – și poate accelera dubla strategie de tranziție a UE (verde și digitală), dar numai printr-o colaborare productivă atât între guverne, cât și între guverne și sectorul privat. Relațiile strânse dintre autoritățile publice și companii sunt esențiale, fiind nevoie ca toate firmele, indiferent de dimensiune, să fie reprezentate și chemate la dialog. Această colaborare va juca un rol crucial în eliminarea barierelor și facilitarea comerțului pentru IMM-uri și va contribui la reziliența economică a întregii Europe.