Facilităţi pentru condiţiile de eligibilitate pentru plăţile directe în agricultură din fonduri europene – Guvern

Guvernul a aprobat joi, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificarea a două acte normative în scopul facilitării condiţiilor de eligibilitate pentru plăţile directe în agricultură din fonduri europene, respectiv 'accesul deplin şi mai facil al fermierilor români la schemele de plăţi aferente PAC 2014 - 2020'.
Economica.net - joi, 23 feb. 2017, 13:22
Facilităţi pentru condiţiile de eligibilitate pentru plăţile directe în agricultură din fonduri europene - Guvern

Potrivit unui comunicat al Executivului, este vorba despre modificarea şi completarea OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015 – 2020 şi despre modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură.

‘Actul normativ relaxează anumite condiţii de eligibilitate pentru plăţile directe în agricultură din fonduri europene, având în vedere că se apropie perioada de depunere a cererilor unice de plată, respectiv 1 martie – 15 mai 2017, şi aduce clarificări în ceea ce priveşte anumite prevederi, condiţii şi documente care însoţesc cererea unică de plată. Totodată, se creează cadrul legal în vederea implementării rapide a prevederilor unor normative europene existente sau în curs de a fi adoptate şi se asigură compatibilitatea cu legislaţia UE’, precizează sursa citată.

Guvernul menţionează că prin OUG aprobată joi creşte gradul de claritate şi informare corectă a fermierilor privind cuantumul plăţilor directe calculate conform art. 12 din Regulamentul 639/2014 şi este simplificat numărul de formulare pe care fermierul trebuie să le prezinte la APIA pentru dovedirea calităţii de fermier activ.

Totodată, pentru reducerea ratei de eroare în ceea ce priveşte localizarea parcelelor, declararea suprafeţelor utilizate se va face la momentul digitizării terenului în aplicaţia GIS, pusă la dispoziţie de APIA, în cadrul blocului fizic, iar detalierea pe culturi, structură de culturi şi parcele se va realiza în cererea unică prin completarea declaraţiei pe suprafaţă.

În cazul beneficiarilor de tipul formelor asociative de proprietate vor fi consideraţi eligibili şi cei care nu deţin titlu de proprietate, dar deţin alte acte cu forţă juridică egală doveditoare ale dreptului de proprietate.

‘În cazul în care beneficiarul plăţilor este formă asociativă de proprietate asupra terenurilor cu vegetaţie forestieră, păşunilor şi fâneţelor, obşti de moşneni în devălmăşie, obşti răzeşeşti nedivizate, composesorate, obşti de cumpărare, păduri grănicereşti, păduri urbariale, cooperative, alte comunităţi şi forme asociative cu diferite denumiri, menţionate în Legea nr. 1/2000 sau membrii acesteia, se creează posibilitatea de a depune copia titlului de proprietate asupra terenurilor aparţinând formei asociative sau a altor acte cu forţă juridică egală doveditoare ale dreptului de proprietate’, se arată în comunicat.

OUG mai precizează că pentru accesarea schemelor de sprijin cuplat de către marea majoritate a fermierilor care cultivă legume în spaţii protejate, în cazul serelor şi solariilor, suprafaţa minimă a parcelei a fost redusă de la 0,1 ha la 0,03 ha.

‘În cazul schemei pentru micii fermieri, se creează cadrul legal pentru a se oferi acestora posibilitatea să opteze pentru rămânerea în schemă, chiar dacă valoarea cuantumului depăşeşte 1.250 de euro. De asemenea, beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri în ceea ce priveşte un an ulterior anului 2015 trebuie să informeze autoritatea competentă cu privire la retragerea lor în conformitate cu modalităţile stabilite de statele membre’, potrivit comunicatului.

Sursa citată menţionează că se exclude de la plată doar schema/ schemele pentru care a fost constatată crearea de condiţii artificiale, fără a afecta celelalte scheme de sprijin solicitate prin cerere unică de plată şi că terenul agricol, inclusiv zonele de interes ecologic se vor afla la dispoziţia fermierului.

‘Fermierii care deţin parcele agricole cu o suprafaţă de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiţia ca suprafaţa însumată a acestor parcele să nu depăşească un hectar’, potrivit comunicatului.

Prin OUG aprobată joi sunt actualizate şi definiţiile transferului unei exploataţii, culturilor permanente şi zonelor cu strat vegetal (ex: prin transferul de exploataţie din sectorul zootehnic se înţelege transferul unei/ unor exploataţii cu cod ANSVSA).

‘În ceea ce priveşte raportarea la legislaţia europeană, prin ordonanţa aprobată astăzi se creează cadrul legal în vederea implementării rapide a prevederilor unui potenţial act legislativ al Parlamentului European şi al Consiliului Uniunii Europene, prin care procentajul de 5% referitor la zonele de interes ecologic ar creşte la 7%. De asemenea, se creează cadrul legal necesar implementării alin. (6) al art. 53 din Regulamentul 639/2014, care prevede că ‘Autoritatea competentă a statului membru care intenţionează să ia o decizie de a transfera fonduri între măsurile de sprijin informează fermierii cu privire la un posibil transfer înainte de data de deschidere a perioadei de depunere a cererilor”, mai informează Guvernul.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...