Noua factură unică la energie electrică intră în vigoare de la 1 martie. Cum arată şi ce aduce nou. FOTO şi VIDEO

Economica.net
24 02. 2016
contor_electric_467654_89405100

ECONOMICA.NET vă prezintă noul model de factură unică la energia electrică. Aceasta va fi introdusă, în mod obligatoriu, de către toţi furnizorii ce activează în România, peste patru zile, de la 1 martie 2016. Potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), noul model de factură a fost adus la cunoştinţa furnizorilor, cărora li s-au lăsat la dispoziţie câteva luni pentru a-şi modifica soft-urile de creare a documentelor.

Noul model de factură de energie electrică are o primă pagină relativ simplă, în care sunt definite părţile, elementele de identificare pentru relaţia contractuală, cantitatea fizică consumată curent şi suma (cât plăteşte omul pe perioada facturată), având în spate detalii „pe care oricine le poate utiliza în înţelegerea unor lucruri pe care forma simplificată nu le dă”, după cum spune Emil Calotă, vicepreşedinte ANRE.

Vezi aici noul model de factură

Ca un element de noutate, energia consumată este comparată nu doar cu perioada anterioară, ci şi cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Consumatorii trebuie să aibă acces la informaţii clare şi inteligibile cu privire la drepturile lor, susţin reprezentanţii Autorităţii. Furnizorul este obligat sa pună la dispoziţia clienţilor casnici puncte unice de contact, conform reglementărilor ANRE, pentru informarea acestora cu privire la drepturile lor, la legislaţia în vigoare şi la căile de soluţionare a litigiilor în cazul unor dezacorduri sau plângeri.

Ataşat aveţi şi documentul care explică pe îndelete noua factură.

Documentul este prezentat video pe site-ul Agenţiei de Reglementare în Energie, de mai multe luni. Aici găsiţi explicată, în detaliu, şi noua factură.

Toţi operatorii de reţea trebuie să-şi schimbe facturile cu noul model, aprobat de Comitetul de Reglementare al ANRE.

În România, există patru mari furnizori pentru piaţa reglementată a consumatorilor casnici: Enel, CEZ, E.ON şi Electrica. Pe piaţa liberă există alte zeci de furnizori.