Ce plăteşti în factura de curent. ANRE a stabilit ce investiţii pot face distribuitorii de energie electrică

Un proiect de ordin publicat de ANRE arată ce investiţii ale distribuitorilor de energie sunt recunoscute în tarife. Textul aduce şi unele limitări, cum ar fi achiziţia anuală de autovehicule noi, care nu poate depăşi 10% din parcul deja existent.
Economica.net - sâm, 05 mart. 2016, 12:02
Ce plăteşti în factura de curent. ANRE a stabilit ce investiţii pot face distribuitorii de energie electrică

Investiţiile în mijloace fixe ale reţelei electrice de distribuţie trebuie să reprezinte cel puțin 90 % din valoarea totală a programului anual de investiții, aprobată de ANRE pentru acel an la începutul perioadei de reglementare, se arată într-un proiect de ordin al Autorităţii. Dacă acest procent nu este îndeplinit, ANRE poate să nu recunoască în tarife investiţii pe care operatorul de reţea le face cu alt scop.

Din procentul de 90%, între 5 şi 10% trebuie să reprezinte lucrări de electrificare a localităților și de extindere a reţelei de distribuţie. O cotă situată între cel puțin 5 % și cel mult 10 % din valoarea investiţiilor în mijloace fixe trebuie să reprezinte lucrări de întărire a reţelei de distribuţie pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți. „Operatorul de Distribuţie nu are dreptul să includă în programul anual de investiții lucrări de mentenanţă. Numărul grupurilor de măsurare înlocuite în decursul unui an şi incluse în programul de investiţii nu poate să depășească 7 % din numărul grupurilor de măsurare existente la locurile de consum din zona de licență la sfârșitul anului anterior celui pentru care se întocmește programul anual de investiții”, se arată în textul de proiect de lege.

Valoarea investițiilor în dotări nu poate să depășească 10 % din valoarea totală a programului anual de investiții, aprobată de ANRE la începutul perioadei de reglementare pentru anul respectiv.

ANRE mai pune şi restricţii şi la achiziţia de maşini noi, ca investiţie recunoscută de Autoritate. Astfel numărul autovehiculelor, inclusiv autoutilitare și autospeciale achiziționate în decursul unui an nu poate să depășească 10 % din numărul celor aflate în folosință la sfârșitul anului anterior celui pentru care se întocmește programul anual de investiții. Dotarea acestora nu poate  depăși un nivel standard rezonabil.
„Nu se includ în programul de investiţii lucrări ce privesc mijloacele fixe închiriate terţilor/de la terţi şi/sau dotările aferente mijloacelor fixe închiriate terţilor/de la terţi, cu excepţia stâlpilor liniilor electrice aeriene. Investiţiile în dotări de tipul tehnică de calcul şi echipamente de telecomunicaţii nu vor depăși un nivel rezonabil de performanță tehnică și un volum adecvat numărului de personal implicat în desfășurarea serviciului de distribuție a energiei electrice”, se mai arată în proiectul de lege ANRE.
Investițiile care se derulează pe o perioadă mai mare de un an și au fost demarate în anii anteriori în care au avut puneri în funcțiune parțiale, se evidențiază distinct în programul de investiții aferent anului în curs.

Investiţiile în mijloace fixe nu pot avea o durată mai mare de trei ani, altfel ANRE nu le va recunoaşte. Prin excepție, pot fi incluse în programul de investiții lucrări având un grad mare de complexitate a căror durată de realizare depășește 3 ani, numai cu informarea prealabilă a ANRE și transmiterea informațiilor justificative detaliate cu privire la aceste lucrări.

Până la data de 1 octombrie a fiecărui an, operatorul de distribuţie poate modifica componența programului de investiții pentru anul în curs, cu respectarea valorii totale aprobate anterior pentru anul respectiv, în limita a 10 % din numărul de lucrări de investiții cuprinse în programul transmis la data de 15 ianuarie a aceluiași an și aprobat de ANRE, cu fundamentarea noilor investiții incluse în program.

În vederea recunoașterii în tarife a investițiilor realizate, Operatorul de Distribuţie (OD) transmite la ANRE toate documentele de finalizare a fiecărei investiții cum ar fi: bonuri de consum, situații de plată, aprobări la plată, procese verbale de recepţie la terminarea lucrării, procesul verbal de punere în funcţiune, fişa contabilă a mijlocului fix, lista mijloacelor fixe la care s-au realizat lucrări de îmbunătățire a parametrilor tehnici din care să rezulte valoarea acestora înainte și după realizarea investiției, alte documente din care să rezulte valoarea investiției; aceste documente se transmit în format electronic, organizate pe lucrări, cu respectarea codificării acestora din programul anual de investiții aprobat.

Documentele de finalizare a fiecărei investiții se transmit la data de 1 octombrie pentru investiţiile realizate în primele 8 luni ale anului, odată cu machetele de monitorizare care conţin datele finale aferente lunii august și la data depunerii situaţiilor financiare anuale, pentru investițiile realizate în ultimele 4 luni ale anului, odată cu machetele finale aferente lunii decembrie.

„În situația în care OD nu transmite documentele prevăzute la , ANRE este îndreptățită să respingă investițiile pentru care lipsesc aceste documente”, potrivit proiectului de lege.

Operatorii reţelelor de distribuţie de energie electrică din România, E.ON, Enel, CEZ şi Electrica  îşi bugetează, la început de an, investiţiile pe care le vor face în următoarele 12 luni. ANRE le recunoaşte în tariful reglemenat, apoi, preţul la consumator se modifică în consecinţă. La sfârşit de an, Autoritatea verifică ce investiţii s-au făcut, şi în ce măsură, apoi decide o regularizare pentru anul următor. Aceasta poate fi în sensul măririi tarifului de distribuţie, dacă investiţiile au depăşit bugetul, fie în scădere, dacă nu toate investiţiile au fost realizate.

Practic, distribuitorii primesc anticipat banii de investiţii de la clienţi, prin factura la electricitate.

Toţi cei patru distribuitori din România au marje semnificative de profit, care ajung şi la 30%. În ultimele 20 de luni, aceşti distribuitori au avut profituri cumulate de peste 500 de milioane de euro. Citeşte mai multe despre acest subiect aici.

Te-ar mai putea interesa și
Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital a SUA. Evoluția Tesla, un prim semnal
Pariul lui Musk pe realegerea lui Trump, posibil cea mai de succes poziționare politică din istoria pieței de capital ...
Acțiunile Tesla pot fi văzute și ca un simbol accesibil și cuantificabil al pariului îndrăzneț și câștigător al lui Elon Musk în favoarea realegerii lui Donald Trump, ce l-ar putea......
Record – Profitul net al tbi bank a crescut cu 34%, până la 38 de milioane de euro, în primele 9 luni
Record – Profitul net al tbi bank a crescut cu 34%, până la 38 de milioane de euro, în primele 9 luni
tbi bank raportează un profit net record de 38 de milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024, cu 34% mai mare faţă ...
Criză lapte – ANPC a discutat cu patronii din industrie despre respectarea reglementărilor în comercializarea produselor lactate
Criză lapte – ANPC a discutat cu patronii din industrie despre respectarea reglementărilor în comercializarea produselor ...
Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a discutat, marţi, cu reprezentanţi ai Asociaţiei ...
Câștigătorul marelui premiu de 47 milioane de lei de la Loto 6/49 s-a prezentat să-și revendice câștigul
Câștigătorul marelui premiu de 47 milioane de lei de la Loto 6/49 s-a prezentat să-și revendice câștigul
In cursul zilei de astazi, 19 noiembrie, s-a prezentat la sediul central al Loteriei Romane castigatorul premiului de categoria ...