Ședința de tranzacționare din data de 8 septembrie de pe piața de contracte bilaterale versiunea licitație extinsă (PCCB-LE Flex), a consemat un nou record. S-a tranzacționat energie electrică de tip bandă, cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 la prețul de 634 de lei/MWh, un nou record istoric pe această piață. O mică firmă din Cluj, Colonia Cluj-Napoca Energie, a scos la vânzare energie la o putere orară de 2 MW la prețul de 540 de lei/MWh. Evident, a fost bătaie pe ea (au fost nouă oferte de răspuns), iar pachetul a fost cumpărat de Electrica Furnizare la prețul de 634 de lei/MWh. Firește, cantitatea este infimă pentru consumul clienților Electrica, dar acest preț arată foarte clar ce urmează să se întâmple în viitor.
Tranzacțiile cu energie electrică se fac la prețuri în creștere accentuată, de mai multe luni de zile. Cu alte cuvinte, furnizorii, cei care livrează energia consumatorilor, sunt nevoiți să cumpere energia pentru ei la prețuri în creștere.
Exemple am tot dat de-a lungul timpului. Electrica a cumpărat de la CE Oltenia energie bandă pentru primul trimestru din 2022 la 560 de lei, în total 50 MW putere orară, iar Hidroelectrica a vândut, tot în 8 septembrie, energie bandă la peste 500 de lei/MWh (perioada 1 aprilie – 31 martie), două pachete de câte 5 MW orari. Asta doar din trecutul recent.
Mai întâi câteva precizări, pentru cei mai puțin obișnuiți cu piața de energie.
Furnizorii de energie sunt cei cu care aveți dumneavoastră contract și cărora le plătiți facturile. Fiecare furnizor are o politică de achiziție a energiei pe care dvs o consumați acasă, nu o produce el. Astfel, ei cumpără din timp, înaintea perioadei de livrare a energiei – și, implicit, a perioadei în care dvs consumați – mare parte a energiei electrice din piață, în principal de la producători și traderi. Cu alte cuvinte, ei încheie contracte de achiziție cu un an, șase luni, trei luni, o lună, înainte ca dvs să începeți să consumați energia. Ce nu reușește să cumpere pe astfel de contracte, cumpără din piața spot (Piața pentru Ziua Următoare). Cumpără azi energia pe care dvs o consumați mâine. Procentele de achiziție de pe fiecare piață diferă de la furnizor la furnizor.
De ce urmează scumpirile. Înainte de raționament, priviți acest grafic!
Să explicăm. Ce vedeți în grafic este, în partea stângă prețul din luna martie a acestui an (și anterioare), pentru energia livrată spot și intrazilnic, iar în partea dreaptă prețurile pentru energia cu livrare în viitor. Așadar, în martie 2021, pe tranzacțiile făcute până atunci cu energie care urma să fie livrată în luna ianuarie 2022, să zicem, prețurile medii de pe toate platformele cu vânzare “înainte”, erau de 260-270 de lei/mWh. Cu alte cuvinte, la acele prețuri s-a tranzacționat, în martie, energie pentru luna ianuarie 2021, ca să dăm doar un exemplu. În medie, cu aceste prețuri au cumpărat furnizorii o parte din energia pe care o vor consuma clienții în ianuarie.
Priviți acum acest al doilea grafic!
Ce vedeți în stânga este prețul spot și intrazilnic pentru energia livrată până în luna august, inclusiv. Dublu față de cât era în martie, dar aceasta este altă discuție. În partea dreaptă vedeți prețurile pentru energia cu livrare în viitor, pentru toate contractele de pe piețele la termen încheiate până la momentul august 2021. Prețurile sunt așadar între 300 și 370 de lei, prețuri la care s-au făcut tranzacții cu energie (furnizorii au cumpărat) care urmează să fie livrată consumatorilor finali în ianuarie.
Și, după cum vă amintiți de la începutul articolului deja unele tranzacții cu energie cu livrare în viitor se fac la prețuri mult mai mari: 400 – 500 de lei și peste, după cum ați văzut. De asemenea, dacă ne uităm la prețul din piața spot, piață care are o pondere mare în România (aproape 40% din consum, cifre din august 2021), deci o altă piață din care se cumpără energie pentru clienți, vedem că doar în acest interval el a crescut de la 265 de lei/MWh în martie la 555 de lei/MWh în august.
Unii dintre clienții casnici care au semnat contracte concurențiale resimt deja creșterile de facturi. Ei au terminat perioada contractuală de un an, în care furnizorul i-a garantat prețul fix, și acum, pe baza noilor prețuri din piață, au primit oferta cu noul preț pentru următorul an, fix sau variabil. Evident, este mai mare, cât de mare depinde de fiecare furnizor. Cu cât ați avut negociat un preț mai bun în ultimul an, cu atât scumpirea va fi acum mai mare. Există și oferte cu un preț aproape dublu al energiei active, pentru următorul an, față de cel plătit în ultimul an, acesta fiind mic, pentru că a fost oferit în condițiile pieței de acum un an, cu prețuri mai mici de achiziție.
Problema va apărea și la cei 44% din consumatorii casnici de energie electrică (dintr-un total de aproape nouă milioane) care nu au schimbat nimic la liberalizare și primesc acum energie în sistem de serviciu universal. Ei au resimțit o scumpire la 1 iulie, cuprinsă între 3 și 13%, la factură, în funcție de furnizorul tradițional (Electrica, CEZ, Enel sau E/On)
La acest moment, prețul energiei electrice active pe care o plătesc ei în factură este cuprins între 350 și 380 de lei. Acest preț cuprinde și profilarea și dezechilibrele, costuri care nu sunt deloc mici și care trebuie plătite, inclusiv prin achiziții scumpe din piața spot, pentru că energia nu se consumă liniar de fiecare client.
Aceste prețuri de serviciu universal vor crește de la 1 ianuarie 2022, dată la care vor intra în funcțiune noile prețuri de serviciu universal. Cât vor fi, nu știm încă, și clienții vor avea parte, probabil, și de o majorare a tarifelor de rețea, de la 1 ianuarie. Ceea ce este cert e că vom avea o scumpire semnificativă, pentru că aceste prețuri finale de 350 – 380 de lei pe care le au acum clienții de la furnizori sunt mult mai mici decât însuși costul de achiziție al energiei “bandă” din piață, fără a mai adăuga și alte cheltuieli inevitabile ale furnizorilor.