Puțin context și de ce este important
La data de 1 ianuarie 2021, piața de energie electrică pentru casnici a fost liberalizată, prețurile reglementate de stat au dispărut, iar oamenii au avut posibilitatea fie să aleagă un alt furnizor de energie electrică, fie o ofertă concurențială a furnizorului lor actual, fie să nu facă nimic, și să primească în continuare energie de la vechiul lor furnizor la prețul de serviciu universal, care a înlocuit vechiul preț reglementat.
Doar 36% dintre clienții casnici de energie electrică semnaseră însă un contract concurențial cu furnizorul de de electricitate, fie cel actual, fie cu unul nou, potrivit unor date comunicate de ANRE în luna martie. Acest lucru înseamnă că majoritatea clienților sunt încă în ultima situație: primesc energie electrică de la furnizor pe care l-au avut înaintea liberalizării, la prețul de serviciu universal.
Aceste prețuri au fost valabile până la finalul primului semestru, așadar, la finalul lunii iunie, ele expiră, iar furnizorii de energie electrică vor veni cu noi prețuri de serviciu universal, valabile pentru perioada 1 iulie-31 decembrie 2021.
Citește și:
Mai departe vă prezentăm prețurile pentru serviciu universal, pentru fiecare dintre cele opt zone de rețea din România, practicate de furnizorul cel mai întâlnit în zona respectivă, fostul furnizor de ultimă instanță.
Furnizorul tradițional este Enel Energie Muntenia. Noul preț al energiei active este de 0,35 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,74 lei/ kWh. Scumpire de 1,3%
Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,384 lei/kWh, în creștere de la 0,367 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%
Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,372 lei/kWh, în creștere de la 0,356 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 lei/ kWh. Scumpire de 2,5%
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,337 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6%.
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,332 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Scumpire de 6,9%.
Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,336 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Scumpire de 6,2%.
Furnizorul tradițional este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh, în creștere de la 0,342 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 lei/ kWh. Scumpire de 7,5%.
Furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh, în creștere de la 0,34 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh. Scumpire de 5,2 %.
Comparațiile de mai sunt sunt făcute fără a se lua în calcul micile discounturi făcute de furnizori până la 30 iunie. Aceste prețuri vor fi plătite, începând cu 1 iulie, de către cei care sunt încă în serviciu universal deci nu au făcut, și nici nu fac până la 30 iunie o alegere, fie a unei oferte concurențiale a vechiului furnizor, fie a unui furnizor nou.
Majorările nu îi vor afecta pe clienții care au semnat deja un contract concurențial, fie cu furnizorul actual, fie cu altul. În general aceste contracte sunt semnate pe un an, perioada în care prețul rămâne fix.
Clienți casnici care nu doresc să plătească acele prețuri trebuie să știe că au oricând opțiunea de a semna un nou contract cu furnizorul lor, sau a alege un alt furnizor. Gratuit și în 21 de zile. Spre exmplu, pentru zona de rețea Oltenia, unde este cel mai mare preț de serviciu universal din România, sunt acum disponibile, în total, peste 40 de oferte cu un preț mai bun decât cel de serviciu universal practicat de CEZ Vânzare
Citește și:
Majorările de prețuri de serviciu universal, de la 1 iulie, erau de așteptat ba chiar se poate considera că sunt sub așteptări în condițiile scumpirii masive a energiei electrice în piață, de unde cumpără de fapt furnizorii energia pentru populație. Ca un exemplu, vă spunem că în piețele forward s-a tranzacționat energie cu livrare bandă în al doilea semestru al anului chiar și la prețuri de 340 de lei. Adică energie activă livrată constant 24 de ore, cumpărată de furnizori pentru a fi livrată casnicilor în al doilea semestru la acest preț, fără profilare (deci fără a lua în calcul energia mai scumpă din vârful de consum), și fără costul dezechilibrelor.
Cauza principală a acestei creșteri masive de preț este lipsa tot mai acută a capacităților noi de generare din România. În ultimii doi ani, România a fost importator net de energie electrică, iar situația se va acutiza, pe măsură ce vechile centrale pe cărbune ies din piață și nu apare nimic în loc. Proiectele de centrale de bază mult așteptate (mai ales noua centrală a Romgaz de la Iernut, a cărei punere în funcțiune se tot amână) întârzie să apară, iar în regenerabil nu s-a instalat în ultimii trei ani niciun MW nou, în condițiile în care reglementările din ultimii ani nu au favorizat dezvoltarea lor.
În aceste condiții, nu există practic energie suficientă, și de aceea prețurile tot cresc, inclusiv pe fondul unei tendințe la nivel european.