Noi prețuri la energie electrică de la 1 iulie. Dacă nu vreau să schimb furnizorul, să aleg o ofertă nouă de la el, sau să nu fac nimic? Comparații

10 06. 2021
contract_67584934856785930_57433500

Înainte de a citi mai departe, clienții casnici mai puțin familiarizați trebuie să știe că se află înr-una din cele două situații posibile. În primul caz, cel în care se află încă majoritatea la nivel național, plătesc energia electrică la preț de serviciu universal aceluiași furnizor ca în trecut, pentru că nu au făcut până acum nicio alegere, adică nu au semnat un contract concurențial nici cu un furnizor nou-ales nici cu cel actual. În al doilea caz, sunt deja în piața concurențială, și acest text nu li se adresează lor.

Pentru prima categorie, a celor care nu au schimbat nimic, ei plătesc energia electrică la preț de serviciu universal. Acest preț va crește, de la 1 iulie, în proporție diferită în fiecare dintre cele opt zone de rețea din România. Am scris mai demult un articol cu noile prețuri, pentru fiecare zonă din țară, aici:

Energia electrică pentru populație se scumpește de la 1 iulie, prețurile de serviciu universal cresc cu până la 7,5%. Situația pe fiecare zonă din țară

De data aceasta, vă spunem, dacă sunteți în această situație, cum e mai bine să procedați în cazul în care nu doriți să vă schimbați furnizorul nici de acum încolo. Să semnați un contract concurențial cu el sau să nu faceți în continuare nimic și să plătiți prețul de serviciu universal, și după 1 iulie? Iată situația pentru fiecare zonă de rețea

Muntenia Sud (Ilfov, Giurgiu, Municipiul București)

Furnizorul tradițional este Enel Energie Muntenia. Noul preț al energiei active în serviciu universal, de la 1 iulie, este de 0,35 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,74 lei/ kWh. Cea mai bună ofertă a Enel Energie Muntenia este, pentru clienții care nu au schimbat până acum nimic, Enel Simplu Anual, cu 0,37 lei/kWh preț al energiei active, sau 0,77 lei/kWh, preț final. Deci, în acest caz, cine vrea să rămână la Enel are ca cea mai bună opțiune să nu facă nimic, pentru că cel mai bun preț este cel de serviciu universal, care i se va aplica automat

Banat (Timiș, Arad, Hunedoara, Caraș-Severin)

Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este, de la 1 iulie, de 0,384 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. Cea mai bună ofertă a Enel Energie este, pentru clienții care nu au schimbat până acum nimic, Enel Simplu Anual, ca și mai mai sus: cu 0,37 lei/kWh preț al energiei active, sau 0,77 lei/kWh preț final. Așadar, clientul Enel care este în această zonă are o ofertă puțin mai bună dacă semnează un contract concurențial. Câștigă 2 bani/kWh, sau, la o factură de 100 kWh, doi lei pe lună.

Dobrogea (Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași)

Furnizorul tradițional este Enel Energie. Noul preț al energiei active este de 0,372 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,82 lei/ kWh. Cea mai bună ofertă a Enel Energie este, pentru clienții care nu au schimbat până acum nimic, tot Enel Simplu Anual: cu 0,37 lei/kWh preț al energiei active, sau 0,82 lei/kWh preț final. Deci cele două prețuri sunt identice, în final.

Muntenia Nord (Brăila, Buzău, Dâmbovița, Galați, Prahova, Vrancea)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active în serviciu universal este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. Cea mai bună ofertă concurențială este Stabil 30, dar, cu un preț al energiei active de 0,37 lei, înseamnă pentru client un preț final, cu toate taxele, de 0,80 lei, deci identic cu prețul de serviciu universal.

De menționat că Electrica mai are o ofertă cu un preț bun la energie electrică, dar este în pachetul “Împreună”, o ofertă comună gaze-electricitate. Prețul energiei active este sensibil mai bun, de doar 0,3 lei/kWh, dar vine însoțit cu un abonament de 0,28 lei/zi (deci cam 8,5 lei pe lună). Dacă aveți un consum mai mare, merită să vă faceți calculele întrucât puteți face economii, însă nu uitați că trebuie să semnați și contractul de furnizare de gaze, tot cu Electrica.

Transilvania Nord (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,79 lei/ kWh. La fel, cea mai bună ofertă concurențială este Stabil 30, dar cu cei 0,80 lei/kWh, preț final, nu vă aduce niciun avantaj, așadar dacă doriți să rămâneți la Electrica, puteți să plătiți în continuare serviciul universal. Facem și pentru locuitorii din aceste zone precizarea că există pachetul “Împreună”, o ofertă comună gaze-electricitate, cu un preț competitiv al energiei electrice, despre care am scris mai sus.

Transilvania Sud (Brasov, Alba, Harghita, Covasna, Sibiu, Mures)

Furnizorul tradițional este Electrica Furnizare. Noul preț al energiei active în regim de serviciu universal este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,80 lei/ kWh. La fel, cea mai bună ofertă concurențială este Stabil 30, dar cu cei 0,80 lei/kWh, preț final, vorbim despre același preț cu cel de serviciu universal, care vi se aplică oricum dacă nu ați ales nimic. Și aici există pachetul “Împreună”, o ofertă comună gaze-electricitate, cu un preț competitiv al energiei electrice, despre care am scris mai sus.

Oltenia (Argeș, Vâlcea, Gorj, Olt, Teleorman, Dolj, Mehedinți)

Furnizorul tradițional este CEZ Vânzare. Noul preț al energiei active este de 0,387 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,85 lei/ kWh. CEZ are o ofertă concurențială mai bună, CEZ Eficient E-factură, pentru clienții din această zonă, dar este cu abonament zilnic. Prețul final al energiei este de 0,70 lei/kWh, deci semnificativ sub cel de serviciu universal, dar avem un abonament zilnic de 32 de bani, adică aproape 10 lei pe lună. Totuși, chiar și cu acest abonament, oferta concurențială a CEZ este mai bună decât prețul de serviciu universal, iar avantajul este cu atât mai substanțial cu cât crește consumul.

Moldova (Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui)

Furnizorul tradițional este E.On Energie. Noul preț al energiei active în regim de serviciu universal este de 0,375 lei/kWh. Noul preț final de serviciu universal, cu toate tarifele și contribuțiile, inclusiv TVA, este de 0,81 lei/ kWh pentru această zonă. Cea mai bună ofertă concurențială de la E.On este acum E.On Cool Electric, cu un preț al energiei active de 0,33 lei/kWh, deci un preț final de 0,76 lei/kWh. Și în acest caz, oferta concurențială este așadar mai bună decât prețul de serviciu universal pentru clienții casnici din această zonă. La o factură de 100 kWh, ați economisi cinci lei, asta ca exemplu de calcul.

Nota redacției: Calculele sunt făcute pe baza ofertelor încărcate în comparatorul de prețuri al ANRE, pe care îl găsiți AICI: