Modificări de ultimă ora la schema de compensare a facturilor la gaze și electricitate: se introduc plafoane lunare de consum și o marjă de 10%

04 10. 2021
factura_4567876543456789_13732500

În esență, mecanismul de subvenționare rămâne ca principiu același, cu niște limite de consum ușor crescute: toți clienții casnici de energie electrică cu un consum total în perioada 1 noembrie – 31 martie de 1.000 kWh primesc o compensație de 21 de bani/kWh și toti consumatorii de gaze cu un consum total, în aceeași perioadă, de până la 1.000 de metri cubi de gaze, primesc o compensație de 25% fin factura lunară.

Sunt stabilite și niște niveluri de referință, puteți citi în detaliu mecanismul aci:

Cum se acordă compensațiile la facturile de gaze și energie electrică. Cine și câți bani primește. Proiect de OUG

Pragurile sunt ușor mai ridicate față de cele anunțate anterior dar noutatea principală este alta. În actul normativ au fost stipulate praguri lunare de consum de gaze și energie electrică, consum în care clienții casnici trebuie să se încadreze pentru a putea primi subvenția.

Astfel, energia electrică a fost stabilit un prag lunar de consum de 200 kWh. La gaze au fost stabilite praguri diferite, lună de lună – care nu sunt egale de la o lună la alta, evident, din morive legate de temperaturile diferite din lunile în care se va face compensarea.

Iată tabelele cu valorile lunare:

 

 

 

 

 

O altă noutate constă în stabilirea unei marje de toleranță a pragului de consum maxim, pentru că a apărut întrebarea ce se întâmplă cu cineva care consumă foarte puțin peste pragul setat pentru toată perioada – așa cum era formulată reglementarea nu mai primea subvenția pentru un kWh sau un metru cub consumat în plus.

Ei bine, se introduce o marjă de 10% peste consumul maxim lunar, în care clientul se califică la subvenție. Cităm: “Este acceptabilă și se decontează o marjă favorabilă de consum corespunzătoare unei depășiri lunare a limitelor de consum stabilite în Tabel 1 cu maximum 10 % aplicată la limita lunară stabilită”.

OUG privind compensarea ar urma să fie adoptată de Executiv îm ședința sa de azi, pentru a intra în vigoare la 1 noiembrie.