Scumpirea gazelor de la 1 iulie: ce oferte mai aveţi ca să nu plătiţi preţul Engie, cu 25% mai mare

Gazele naturale se vor scumpi puternic, mai ales pentru clienţii casnici care nu au încă un contract concurenţial, de la 1 iulie. Soluţii există pentru a plăti mai puţin, dar diferenţele nu sunt foarte mari.
Mihai Nicuţ - lun, 24 mai 2021, 22:00
Scumpirea gazelor de la 1 iulie: ce oferte mai aveţi ca să nu plătiţi preţul Engie, cu 25% mai mare

După cum am am scris deja AICI, Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, a transmis deja clienţilor care nu au schimbat nici până acum contractul de furnizare înștiințări cu noile oferte. Vechile contracte expiră la jumătatea acestui an.

Clienţii care nu au făcut nimic, de la momentul liberalizării pieţei, 1 iulie 2020, până acum, au primit și primesc până la 30 iunie gazul la prețul de 124 de lei/MWh (123,9 mai exact) cu toata tarifele de rețea incluse, preț final fără TVA. Engie le oferă acum Gas Start, la un preț de furnizare de 155,24 lei, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum. Compania nu percepe vreun abonament la această ofertă.

Ce soluţie au cei care se află în această situaţie?

  • Prima opțiune, cea care a fost de fapt cea mai întâlnită până acum: Nu fac nimic până la 30 iunie, iar gazul li se va livra în continuare, în următorul an, la acest preț de 155 de lei/MWh fără TVA, deci cu 25% mai mult decât ce plătesc acum.
  • A doua opțiune: aleg o altă ofertă de la Engie (Engie are multe oferte cu diverse servicii incluse sau, la pachet, cu energie electrică).
  • A treia opțiune: aleg o ofertă a altui furnizor, caz în care trebuie să consulte comparatorul de prețuri al ANRE.

Cine are preţuri mai bune decât Engie

Despre prima opţiune nu are rost să discutăm, iar a doua nu este ofertantă pentu clienţii care nu vor alte servicii, ci doar gaze, pentru că Engie nu are un preţ mai bun decât cel din oferta Gas Start. Deci singura opţiune, pentru cine vrea un preţ mai bun, ar fi schimbarea furnizorului. Existe vreun avantaj dacă plec de la Engie la altcineva?

Există într-adevăr câteva oferte mai bune decât cea a Engie, pentru un contract care să înceapă la 1 iulie 2021 şi pentru clienţii din zona de distribuţie a Distrigaz Sud Reţele, dar trebuie să ştiţi că diferenţele nu sunt foarte mari. Potrivit comparatorului de preţeri la gaze de pe site-ul ANRE, PATRU companii vin cu un preţ mai bun decât cel al Engie.

Prima este CEZ Vânzare. Compania vine cu o ofertă denumită CEZ Gaz Optim Plus, cu preţ final (fără TVA), de 134 de lei/MWh, fără TVA, deci cu 21 de lei sub preţul Engie, pentru un contract pe un an. Mare atenţie însă: oferta CEZ vine cu un abonament zilnic, de 40 de bani pe zi, cu menţiunea că se va aplica timp de şase luni din cele 12. Aveţi timp până la 30 iunie să solicitaţi această ofertă, dacă o doriţi.

O altă ofertă vine de la E.On Energie, celălalt mare furnizor de gaze pentri populaţie, după Engie. Compania are, pentru clienţii din zona de distribuţie a Distrigaz Sud Reţele, oferta Promo Gas, un contract pe un an, cu preţ fix, de circa 139 de lei, fără TVA, deci cu 16 lei sub preţul Engie. Ea vine şi cu un abonament de 40 de bani pe zi, pentru toată perioada contractuală. Atenţie, oferta este valabilă până la sfârşitul acestei luni.

O altă ofertă vine de la Enel. Compania are, tot pentru un contract pe un an, un preţ final (fără TVA), de 141 de lei/MWh, deci cu 14 lei sub preţul Engie. Oferta se numeşte Enel Gaz Online Salut şi vine şi ea cu un abonament zilnic, de 45 de bani pe zi, pentru toată perioada contractuală de un an. Această ofertă este valabilă până la 31 mai, deci mai aveţi mai puţin de o săptămână să o accesaţi.

Iar o a patra vine de la Tinmar – Simplu Gaz. Compania românească vine cu un preţ final, fără TVA ,de 145 de lei/MWh, deci cu 10 lei sub preţul Engie. Atenţie însă, dacă aveţi un consum foarte mic nu este foarte avanatajos, pentru că mai aveţi de plată şi un abonament de 30 de bani pe zi, deci 9 lei pe lună. Din oferta consultată de noi, reiese că Tinmar îşi asumă acest preţ până la sfârşitul anului.

Diferenţele nu sunt foarte mari

Spre deosebire de finalul acestei ierni, când diferenţele dintre oferte erau semnificative, pe măsură ce gazele s-au scumpit în piaţa angro, aceste diferenţe s-au estompat. Astfel, folosind comparatorul ANRE şi socotind un consum mediu de 2 MWh lunar (190 metri cubi), avem o diferenţă de doar 34 de lei pe lună, între cea mai bună ofertă şi preţul pe care îl oferă Engie celor care nu fac nicio alegere.

Citeşte şi:

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...