Cât câștigați la factura de energie electrică după noile reduceri anunțate de Guvern
Prețul maxim care va fi plătit de consumatorii casnici pentru energie electrică, cu tot cu taxe, este de 0,8 lei/kWh, indiferent de consum, de la 1 februarie până la 31 martie. Vechiul plafon, pe legea aflată acum în vigoare, este de 1 leu/kWh.
Suplimentar, se va acorda o compensație de 0,29 lei/kWh, aceeași ca și până acum, dar crește numărul celor care o pot primi. Astfel, se va califica să primească această compensație cine va consuma cel mult 500 kWh lunar, și nu doar 330 kWh, ca până acum.
Totuși, după toate aplicarea schemelor de sprijin, prețul final, cu tot cu taxe, nu poate coborî sub nivelul de 0,68 lei/kWh, nivel valabil și acum.
Cât se câștigă
Ca să răspundem, luam în calcul un preț de peste un leu/kWh, valabil acum pentru toți clienții din serviciul universal din România, circa 3,7 milioane de clienți, care consumă și în limita stabilită pentru compensare. Am luat, ca exemplu, 1,37 lei/kWh, cât este acum în București.
Pe vechea schemă, se aplica o compensație de 29 de bani calculată la vechiul plafon de un leu/kWh, deci prețul scădea la 0,71 lei/kWh.
Pe noua schemă, se aplică aceeași compensație, de 29 de bani, la noul plafon de 0,8 lei/kWh, dar reducerea se oprește la 0,68 lei/kWh.
Deci consumatorul nostru a câștigat 3 bani/kWh, adică 3 lei la o factură de 100 kWh, sau 4,5 lei la o factură de 150 kWh.
Cine plătește schema
În lipsa unor alte declarații pe temă, înțelegem că furnizorii vor fi cei care vor suporta inițial costurile suplimentare presupuse de noua schemă, urmând ca apoi să primească banii de la stat. Totuși, potrivit unor surse din piață, Guvernul nu a plătit încă înapoi furnizorilor sumele pe care trebuia să le achite în contul schemei de sprijin, deși a trecut primul termen legal scadent. Detalii, în textul de mai jos: