Nu ar trebui să surprindă pe nimeni scumpirea gazelor de la 1 iulie – Bege, ANRE
“Anul trecut, când s-a renunţat la preţurile reglementate pentru consumatorii casnici pe piaţa gazelor naturale conjunctura pe piaţă era una favorabilă din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe pieţele angro. Acest lucru a fost benefic şi pentru preţurile de retail casnic în România, iar pe piaţă au fost oferte foarte avantajoase şi pentru consumatorii casnici s-au putut înceia contracte mult sub cele reglementate în vigoare până la 30 iunie 2020”, a spus Bege, la o conferință de presă organizată de publicația Club Antreprenor.
“Acum, pe piețele angro de gaze, atât din Europa, cât şi din România, sunt prețuri foarte foarte mari şi creşterea a început din aprilie. În martie-începutul lui aprilie se puteau încheia contracte la preţuri în jur de 90 de lei, momentan sub 130 este imposibil, preţul este undeva între 130 şi 140 de lei. Deci creşterea este una semnificativă, iar ofertele de preţ care de obicei se dau pe un an, trebuie să includă şi achiziţiile pentru iarna care vine, chiar şi primul semestru din 2020. Nu ar trebui să surprindă pe nimeni această creştere a preţurilor la gaze”, a explicat oficialul ANRE.
El a explicat totuși că, în contextul unei piețe liberalizate, există oferte mai bune decât cele ale marilor furnizori care și-au anunțat clienții rămași captivi că le vor crește prețurile de la 1 iulie.
“Chiar dacă Engie sau E.On anunţă clienţii care nu au trecut în piaţa concurenţială ce preţuri se vor aplica pentru ei dacă în continuare nu semnează un nou contract concurenţial până la 1 iulie (iar aceste preţuri sunt mai mari decât cele actuale) în continuare sunt foarte, foarte multe oferte la preţuri mult mai mici decât aceste preţuri anunţate că se vor aplica de la 1 iulie. Am verificat eu personal comparatorul de preţuri care este pe site-ul ANRE.
Dacă Engie anunţă preţuri de 150-155 de lei, sau orice preţ, în comparator găsiţi şi acum preţuri în jur de 120 de lei, ceea ce este semnificativ mai mic”.
Ce a spus ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri seară, la Digi 24 că prețul gazului ar trebui să ajungă la nivelul din 2019, dar că nu i se pare nomală o factură crescută cu 20%.
Popescu spune că acum cererea de gaz a crescut, pentru că economia a început să meargă. „Am auzit, dar încă n-am văzut tarife, de scumpiri de 15-16 la sută până la sfârșitul anului”, a spus ministrul Energiei, întrebat cu cât s-ar putea scumpi gazul.
Când pui o marjă de profit de 250 la sută înseamnă că ești un speculant, așa ceva nu poate să rămână, a mai spus Virgil Popescu, pus în fața unui caz concret de factură la gaze în creștere. „Cred că și ANRE, și Consiliul Concurenței, și ANPC trebuie să se uite foarte bine la aceste scumpiri de la data de 1 iulie, pentru că nu pot să stea în picioare”, a spus Virgil Popescu.
Întrebat dacă o scumpire de 25 la sută este rezonabilă, dacă e în intervalul comparabil cu 2019, ministrul a spus că un asemenea preț ar fi un pic mai mare decât 2019. „E adevărat că în această vară, prețul gazului nu a scăzut cum ar fi normal din punct de vedere sezonier, ba din contră, s-a menținut la un nivel destul de mare din cauza creșterii foarte mare a consumului”, a menționat ministrul. „Eu nu pot să spun că 20 la sută este rezonabil. După mine, ar trebui să nu existe scumpiri”, a adăugat Virgil Popescu.
Publicația noastră a relatat în premieră despre faptul că Engie, unul dintre cei doi mari furnizori de gaze a transmis oferte clienților care nu au trecut în piața concurențială că, de la 1 iulie, în care prețul gazului crește cu 25%.