Sute de mii de clienți casnici ar putea primi bani înapoi de la furnizorii de gaze

Prin noua schemă de sprijin pentru consumatorii de energie și gaze, o parte dintre consumatorii casnici care nu au beneficiat de compensare în lunile noiembrie și decembrie pentru că au avut un consum prea mare, ar putea primi bani înapoi de la furnizori. Totul depinde de cum se va interpreta juridic noua OUG cu viitoarea schemă.
Mihai Nicuţ - mie, 19 ian. 2022, 12:42
Sute de mii de clienți casnici ar putea primi bani înapoi de la furnizorii de gaze

Guvernul a anunțat un nou mecanism de ajutor pentru consumatori, valabil pentru perioada 1 februarie-31 martie 2021, iar, pentru consumatorii casnici de gaze, sunt două modificări importante. Prima: scade prețul plafonat, adică cel maxim care poate fi plătit de client, de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh. A doua: crește consumul până la care clienții au dreptul la compensare, de la 1.000 la 1.500 de metri cubi, calculați pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022. Subsecvent, la acest al doilea punct, crește și compensația, care nu va mai fi 33% din prețul gazului marfă, ci 40%.

Se pune așadar o întrebare, la care nu avem un răspuns foarte clar, pentru că nu există încă un text al viitoarei Ordonanțe de Urgență care va aproba noile măsuri. Compensarea pe noile praguri va viza doar perioada februarie-martie, sau toată perioada de iarnă, noiembrie-martie?

Surse guvernamentale ne-au spus că intenția este ca noile plafoane de consum pentru acordarea compensării să acopere toată perioada, inclusiv cea scursă de la 1 noiembrie 2021 până când se va aproba ordonanța nouă, nu doar perioada de c\nd se va emite ordonanța până la 31 martie.

Cu alte cuvinte, cine a avut, în decembrie, un consum de gaze de 260 metri cubi  nu a beneficiat de compensarea de 33%, pe legislația actuală, pentru că depășea pragul. Însă, acum, dacă noua OUG să adoptă în sensul dorit de inițiatori, el va primi înapoi bani de la furnizor, pentru că pragul de consum până la care se aplică acea compensare va fi mai mare și acoperă și perioada din trecut.

Sursele noastre ne-au spus că noua OUG va fi adoptată încă din această lună, intenția Guvernului fiind de a “prinde” și consumul aferent lunii ianuarie în noua schemă.

Unde ar putea fi totuși marea problemă

La Ministerul Justiției, care emite obligatoriu avizul pentru noua OUG! Cei de la Justiție ar putea considera că, dacă se adoptă așa, noua reglementare are caracter retroactiv, deci nu se poate adopta pentru că legiferarea se poate face doar pentru viitor. Există totuși și “o chichiță”, iată despre ce e vorba.

Noua OUG ar urma să amendeze legea deja existentă, care stabilește că se plafonează prețul și se compensează consumul pe cinci luni, fiecare lună fiind acoperită cu un procent din consumul total, care, pe legea actuală, este de 1.000 de metri cubi pentru toată perioada, cu o abatere maximă de 10%. Practic, noua OUG ar urma doar să modifice acest prag, de 1.000 de metri cubi, în 1.500, restul prevederilor urmând să nu se schimbe. Acesta ar fi un argument că nu se va legifera retroactiv, pe care se bazează inițiatorii OUG. Și vor fi compensați și cei care nu au putut fi compensați în lunile noiembrie și decembrie.

O declarație în acest sens a dat și ministrul Energiei.

“Discutăm împreună cu Ministerul Justiției să vedem dacă și cum se pot face recalculări din spate. Noi am considerat faptul că dăm ordonanța în cursul lunii ianuarie, practic aprobăm săptămâna viitoare modificările. Faptul că până la 30 iunie se fac regularizările la tot consumul din această perioada, putem discuta de luna ianuarie și poate, de ce nu?, dacă Ministerul Justiției ne permite să discutăm de plajele de consum și din noiembrie și decembrie”, a spus Virgil Popescu.

Cine câștigă

Dacă OUG se va aplica așa cum am scris mai sus, vor câștiga cei care pe legislația actuală nu au primit facturi compensate din cauza consumului sub prag, dar care, pe legislația nouă, cu praguri ridicate, s-ar califica. În teorie, furnizorii ar trebui să le dea banii înapoi, iar asta ar urma să se întâmple până la 30 iunie, cel târziu, momentul în care se vor regulariza toate sumele.

Iată mai jos pragurile de consum actuale și cele care ar putea fi aprobate prin noua OUG, care conțin și abaterea maximă de 10%, pentru care se acordă/se va acorda compensarea. Nivelurile sunt exprimate în MWh. Pentru conversia în metri cubi, țineți cont de puterea calorifică a gazului: 10,6 kwh=1 mc.

 

Câți beneficiază acum

Engie, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație, a arătat săptămâna trecută că, din 1,7 milioane de facturi emise clienților casnici pentru luna noiembrie, aproape 800.000 nu conțin plafonare și/sau compensare. Asta pentru că, pe de o parte, prețul este mai mic decât plafonul impus de stat și, pe de altă parte, consumul oamenilor a fost mai mare decât nivelul maxim stipulat de lege pentru a primi compensarea. Cităm din comunicatul furnizorului:

 

Astfel, dintr-un total de 1.742.544 de facturi emise clienților casnici pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie:

pentru 946.772 de facturi au fost aplicate măsurile de plafonare și compensare, în baza criteriilor stabilite de lege;

pentru 795.772 de facturi nu au fost întrunite condițiile de eligibilitate stipulate de lege (fie din punct de vedere al prețului, fie al intervalelor de consum prevăzute). Prin urmare, pentru acestea, nu au putut fi aplicate măsurile de plafonare sau compensare.

o            Astfel, pentru 460.907 de facturi, prețul contractual s-a situat sub prețul minim de referință prevăzut de lege (de 0,125 lei/kWh);

o            Pentru restul de 334.865 de facturi nu au fost aplicate măsurile de sprijin întrucât nu s-au încadrat în categoriile de consum eligibile pentru aplicare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...