Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii non-casnici

Compensarea facturilor la energie şi gaze se va aplica de la 1 noiembrie, atât pentru consumatorul casnic, cât şi pentru cel non-casnic, deoarece trebuie avute în vedere şi IMM-urile şi companiile mici, a declarat, joi, prim-ministrul Florin Cîţu.
AGERPRES - joi, 23 sept. 2021, 13:07
Cîţu: Facturile la energie electrică şi gaze vor fi compensate de la 1 noiembrie, pentru populaţie şi pentru consumatorii non-casnici

„În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi să nu implice foarte mult consumatorul. Şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic şi noncasnic, pentru că e vorba şi de IMM-uri şi de companii mici care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare. Deci, vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie”, a explicat Cîţu, la dezbaterea online „Plafonare versus compensare” organizată de DC News, scrie Agerpres.

Premierul a afirmat că această compensare trebuie să fie „un produs bun, simplu, transparent”, care să fie folosit în această iarnă, dar şi pe viitor „în alte situaţii excepţionale”.

„Să nu venim de fiecare dată cu ceva nou, să folosim un produs pe care putem să îl avem şi în viitor. Aşa cum am făcut şi în perioada de pandemie, anul trecut, am venit cu câteva soluţii care iarăşi sunt folosite astăzi. De exemplu, părinţii copiilor care vor trebui să stea acasă, o săptămână – două, vor primi acea sumă de la buget pentru a compensa pentru că trebuie să stea acasă în acea perioadă. Deci, despre astfel de soluţii vorbesc, soluţii care pot fi folosite de fiecare dată când apar situaţii excepţionale”, a spus Florin Cîţu.

El a evidenţiat importanţa găsirii de soluţii atât pentru consumatorul casnic, cât şi noncasnic.

„Compensarea merge înainte, 1 noiembrie – 31 mai, nu mai e niciun fel de discuţie aici. Aş vrea ca românii să fie ok. Nu pot să fie foarte liniştiţi, e o situaţie excepţională în toată Europa, dar vreau să se asigure că nu vor fi lăsaţi de izbelişte în această iarnă, că avem aceste soluţii pentru ei şi aici vorbesc, repet, de consumatorul casnic şi non-casnic. Să fie clar, pentru că dacă nu ne gândim la consumatorul non-casnic putem să avem efecte perverse sau distorsionări la care nu te aştepţi. Foarte simplu, dacă nu ne ocupăm de consumatorul non-casnic, vom vedea că preţurile la produse or să crească foarte mult, o inflaţie foarte mare şi, după aceea, apare acea problemă cu preţuri, dobânzi etc. şi nu vreau să ajungem acolo. De aceea, ne ocupăm şi de compensarea pentru consumatorul non-casnic”, a completat Cîţu.

Cîţu: Legea consumatorului vulnerabil va ajuta persoanele care au nevoie, ceilalţi ar trebui să plătească

Premierul Florin Cîţu a afirmat, joi, că, odată cu intrarea în vigoare a Legii consumatorului vulnerabil, subvenţia la gigacalorie ar trebui să fie aplicată doar pentru persoanele care au nevoie de un ajutor.

El a fost întrebat la dezbaterea online „Plafonare versus compensare”, organizată de DC News, dacă, odată cu aplicarea Legii consumatorului vulnerabil şi a măsurilor de compensare la plata facturilor de energie şi gaze, se va renunţa la subvenţia pentru gigacalorie.

„Păi, acesta este rolul acestui consumator vulnerabil – nu? De a face tranziţia şi această subvenţie să fie doar pentru persoanele care au nevoie, pentru că astăzi, de exemplu, în Bucureşti subvenţia o primesc şi cei care câştigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această Lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor, şi nu pe toată lumea. Până la urmă, această subvenţie a şi întreţinut un sistem ineficient şi le-a permis şi primarilor şi companiilor care au fost până acum să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenţie de la buget”, a declarat Cîţu.

Prim-ministrul a adăugat că, din câte ştie, Bucureştiul are cea mai mare subvenţie pe gigacalorie.

„Şi, totuşi, Bucureştiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru şi ar fi trebuit să vină soluţia şi dinspre partea Primăriei, din altă parte. N-a venit, o să vină acum de la noi: doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi ajutor”, a transmis Florin Cîţu.

Întrebat dacă susţine că, odată intrată în vigoare Legea consumatorului vulnerabil, această subvenţie pentru gigacalorie nu ar trebui să mai fie acordată de către autorităţile locale, premierul a explicat: „Exact. Deci eu spun că, în acest moment, ar trebui să ne mutăm în direcţia în care doar cei care au nevoie vor primi acea subvenţie, ceilalţi ar trebui să plătească, dar ceilalţi ar trebui să pună presiune pe producătorii de energie să se eficientizeze”.

„Ştim cu toţii că, de fapt, o mare parte din costul pe care îl plătim reprezintă pierderi în sistem pentru că nu se fac investiţii şamd. Cumva trebuie să tăiem lucrurile şi (…) ori avem companii eficiente, ori… Nu putem de la buget să susţinem ineficienţa la nesfârşit”, a subliniat Cîţu.

Premierul a precizat că de Legea consumatorului vulnerabil ar urma să beneficieze 550.000 de gospodării, adică aproape un milion de persoane.

Cîţu a dat asigurări că bugetul de stat poate suporta aceste compensări, deoarece efortul va fi împărţit pe 2021 şi 2022.

„Avem încasări mai bune, companiile de energie au încasări mai bune şi atunci vor alimenta mai mult bugetul de stat în mai multe dividende, deci există resursele pentru a avea această schemă de compensare să funcţioneze în această iarnă”, a susţinut şeful Guvernului.

Potrivit acestuia, beneficiari vor fi aproximativ 5,3 milioane de gospodării, adică aproape 10.000.000 de persoane.

„Asta era schema pe care discutam noi, vedem care este forma finală. Deci, o mare parte din populaţia României va beneficia în această iarnă de acest ajutor”, a spus Florin Cîţu.

Prim-ministrul a subliniat, totodată, că trebuie avută foarte multă atenţie în cazul unei eventuale plafonări a preţurilor la gaze şi energie.

„Aici trebuie să fim foarte atenţi! Pe de o parte, România este producător de energie şi electrică şi pe gaz şi, atunci, aş vrea să ne asigurăm că nu vom afecta planurile de investiţii ale companiilor. Ştiţi foarte bine, intervenţia brutală în plafonarea preţurilor poate să aibă alte implicaţii pe partea de investiţii pentru aceste companii, dar, dacă la nivelul Uniunii Europene se ajunge să avem majoritatea ţărilor care să meargă şi spre plafonare, nu are cum România să nu adopte şi ea această strategie, da”, a declarat Cîţu.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...