Atenție, de luna asta s-au ieftinit gazele pentru populație. Ce trebuie să faci ca să primești o factură mai mica
În perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 este în vigoare un mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de gaze naturale, impus de Parlament prin lege publicată în Monitorul Oficial, care poate conduce la scăderi semnificative ale facturilor la gaze naturale. Trebuie să fii atent la câteva lucruri.
Ce trebuie să știi
Mai întâi, trebuie să știi că, dacă ai un consum lunar de gaze pe perioada iernii care este sub un nivel maxim decis de stat, vei avea parte de o scădere a facturii la gaze, în perioada iernii. Reducerea este substanțială, și este de 33% din prețul “mărfii gaz” din factura ta. Adică al prețului gazelor fără tariful de transport, distribuție și taxe.
Intâi iată ce consum maxim trebuie să ai, lună de lună, pentru a ți se scădea factura prin această compensare. Întâi în unitățile de volum, cele care sunt de fapt măsurate de contorul tău, și apoi în unități de energie:
Noiembrie 2021: 154 metri cubi (1.649 kWh)
Decembrie 2021: 231 metri cubi (2.405 kWh)
Ianuarie 2022: 264 metri cubi (2.763 kWh)
Februarie 2022: 231 metri cubi (2.512 kWh)
Martie 2022: 220 metri cubi (2.330 kWh)
Așadar, acestea sunt pragurile maxime de consum sub care trebuie să “stai” lună de lună pentru a putea prrimi compensația, în perioada iernii. Atenție, dacă le depășești, NU se mai acordă compensarea, deloc.
Și acum, cu cât îți scade factura
Depinde foarte mult de prețul pe care îl plătești acum. Să presupunem că ești în partea de sud a țării și că acum ai un preț al gazului în factură de 0,225 lei/kWh, la care se adaugă tariful de transport (circa 0,09 lei/kWh, și cel de distribuție, de 0,3 lei, la care adăugăm TVA. În total plătești un preț final de 0,314 lei/kWh.
Compensația pe care o primești este de 33% din prețul gazului fără taxe, deci din cei 0,225 lei/kWh. Adică 0,074 lei /kWh – aceasta este economia pe care o faci la factură. Adică, la consumul maxim din luna noiembrie, de 154 de metri cubi, vei primi următoarea factură, în decembrie, cu 125 de lei mai mică. Direct, fără să depui vreo cerere.
Atenție, prețul sub care nu se acordă compensarea este de 0,125 lei/kWh, preț al gazului fără taxe (de genul celui de 0,225 lei/kWh de mai sus). De asemenea, dacă în urma compensării de 33% prețul tău scade sub 0,125 lei/kWh, vei plăti tot 0,125 lei/kWh.
Nu trebuie să faci tu aceste calcule, noul preț va fi calculat de furnizor și va veni direct, în factură. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este să NU consumi mai mult decât pragurile lunare despre care ai citit mai sus.
Se plafonează și prețul
Ce mai trebuie să știi este că, dacă prețul gazului ți-a crescut deja semnificativ sau va crește până la finalul iernii, indiferent de consumul tău, nu vei putea plăti mai mult de 0, 370 de lei/kWh, preț final cu toate taxele incluse, sau 0,250 lei/kWh, preț al gazului fără taxe. Acesta este prețul maxim pe care îl vei plăti. Plafonarea se aplică, repetăm, oricui, indiferent de consum – nu mai vorbim despre acele tranșe, și este un sprijin acordat pe lângă compensare.
Exemplu de cât poți economisi
Atenție, dacă ai un preț mare, peste cel plafonat, și vei consuma sub acele praguri lunare, ți se aplică AMBELE mecanisme. De exemplu, dacă prețul gazului marfă (cel fără tarife și taxe) este, să zicem de 0,30 lei/kWh – un preț destul de întâlnit azi, vei economisi în felul următor:
0,05 lei/kWh, din mecanismul de plafonare – prețul îți scade automat
0,082 lei/kWh, din mecanismul de compensare, dacă vei consuma sub acele tranșe lunare.
Așadar economisești 0,132 lei/kWh de gaze, dacă ești în această situație. La un consum maxim pentru această lună, noiembrie, de 154 de metri cubi, economia este de 217 lei. Repetăm, reducerea se aplică automat, nu trebuie să faci tu nimic
Îți amintim că acest mecanism de scădere a facturii este valabil doar până la 31 martie 2022, deci în aprilie vei primi ultima factură redusă. Apoi, vei plăti prețul întreg al gazului.