Facutura la curent s-a dublat în decembrie 2021 față de decembrie 2020, potrivit dezvoltatorului Iulius, care operază un portofoliu de 13 clădiri de birouri cu o suprafață de 152.000 de mp și 300.000 mp de spații comerciale în proiectele mixte Palas Iași și Iulius Town Timișoara, la care se adaugă și rețeaua de malluri Iulius din Iași, Cluj-Napoca și Suceava.
Clădirea care consumă cel mai mult curent din portofoliul dezvoltatorului este mallul din Timișoara.
„Iulius Mall Timișoara, parte din ansamblul mixed-use Iulius Town, este cel mai mare consumator din portofoliul nostru, fiind totodată cel mai amplu, cu o suprafață de 102.000 mp retail. Consumul mediu lunar pentru Iulius Mall Timișoara depășeste 2.000 MWh”, a răspuns compania la solicitarea Economica.net. La un consum mediu de 150 kwh pentru un apartament, mallul consumă curent cât 13.000 de apartamente.
Contactați de Economica.net, NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de spații comerciale din România, dar și Prime Kapital, un important jucător pe acest segment, nu au dorit să răspundă solicitării noastre.
Creșterea costurilor cu energia este suportată de chiriași. „Creșterea se resimte proporțional în service charge-ul fiecărui chiriaș, în funcție de consumul individual înregistrat. Rolul nostru este cel de a obține un cost cât mai avantajos, prin contracte negociate foarte bine cu furnizorii, în funcție de criterii competitive care ne definesc portofoliul”, ne-a mai transmis compania Iulius.
Comparativ cu mallurile, parcurile de retail cosumă mai puțin, iar diferența dintre service charge este de 10 euro, potrivit reprezentanților Colliers.
„Aceste costuri se duc în service charge, eu nu am auzit ca aceste costuri cu utilitățile să fie preluate de proprietar sau să fie preluate parțial de properitar. Cât timp clădirea este cu un grad de ocupare mare, aceste costuri sunt reluate de către chiriași. Evident că acolo unde avem un grad de ocuapre de 50%, când vorbim de spațiile comune, parte din creșterea acestor costuri se duce la proprietari, pentru că nu este închiriat spațiul”, spune Laurențiu Lazăr, managing partner în cadrul Colliers International România.
Anul trecut, doar segmentul de retail din cadrul Iulius a consumat 77.000 de MWh. Dar, aceste consum a fost în scădere cu 15% față de perioada 2015-2018, datorită măsurilor de eficientizare pe care compania le-a implementat. Printre acestea se numără iluminatul LED pentru 94% din suprafață, sistem smart de detecție mișcare pentru reglarea timpilor în care iluminatul este folosit rar și economisirea energiei electrice în spațiilor comune. Dezvoltatorul se așteaptă ca implementarea unei noi tehnologii de recirculare termică pentru instalațiile de HVAC să ofere o eficientizare de 15%.
„În acord cu preocuparea noastră de a reduce amprenta de carbon este și obiectivul de a utiliza surse de energie regenerabilă în toate proiectele noastre, din acest an implementând soluții verzi de alimentare energetică fotovoltaică. Nu în ultimul rând, ne-am adaptat strategia de achiziții pentru a da mai multă predictibilitate procesului, rezultând în asigurarea unor costuri avantajoase pe perioade mai lungi de timp”, ne-a mai transmis compania.