Factura la curent în România: bogaţii plătesc cel mai puţin, iar săracii cel mai mult
Clienţii casnici alimentaţi în regim reglementat de Enel Energie Muntenia plătesc, în medie, 401 lei/MWh, fără taxa de cogenerare şi certificate verzi, potrivit datelor ANRE referitoare la piaţa reglememtată de energie electrică aferente primului trimestru al acestui an, ultimele disponibile. Este cel mai mic preţ din România, potrivit monitorizării ANRE. La polul opus, cel mai mare preţ este plătit de consumatorii casnici de energie electrică din Moldova, acolo unde E.On are un preţ mediu de 437 de lei, potrivit datelor ANRE.
România este împărţită în opt zone de distribuţie, fiecare dintre ele (sau mai multe) fiind deservite de câte un furnizor.
Iată preţurile percepute de fiecare furnizor pentru consumatorii casnici:
Enel Energie Muntenia (Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu): 401,15 lei MWh.
EnelEnergie (Banat şi Dobrogea): 420,34 lei MWh.
Electrica Furnizare (Muntenia Nord, Transilvania Sud, Transilvania Nord): 425,16 lei MWh
CEZ (Oltenia): 428,50 lei MWh
E.On (Moldova): 437,76 lei MWh
ANRE explică diferenţele de preţ final pentru consumatorii casnici prin diferenţele de preţ al energiei achiziţionate de pe piaţa concurenţială (componenta CPC, care acoperă, potrivit legii, 60% din consumul casnic), dar şi de costul serviciilor de reţea, pentru fiecare zonă.
Într-adevăt, costul mediu al serviciilor (cu transportul, distribuţia, serviciile de sistem, etc) sunt de doar 199 de lei MWh pentru Muntenia Sud, dat fiind tipul zonei de furnizare (consum mai mare, consumatori mai mulţi într-o arie geografică mai restrânsă), pe când în zona Moldovei E.On a raportat un cost mediu al acestor servicii de 256 de lei MWh.
Situaţia face însă ca cei mai săraci dintre români să plătească cel mai mare preţ la energie, iar cel mai bogaţi cel mai mic preţ. Astfel, potrivit datelor statistice, anul trecut, în zona de nord-est a ţării, deservită de E.On, se înregistra cel mai mic nivel al salariului mediu net: 1.555 de lei. La polul opus, cel mai mare salariu mediu net s-a înregistrat anul trecut în zona Bucureşti-Ilfov: 2.597 de lei.