Facturarea electronică prinde avânt: Prin FGO au fost emise cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. 87% dintre autorităţi utilizează platforma

În 2022, în FGO (platformă de integrări şi automatizări) s-au emis cu 25% mai multe facturi decât în 2021, iar numărul facturilor de la furnizori a crescut cu 34%. Numărul extraselor și ale borderourilor procesate automat a crescut cu 400% în 2022 vs 2021 și cu 800% vs 2020. Integrarea magazinelor online și a sellerilor de pe marketplace-uri au înregistrat, de asemenea, un plus. În prezent, peste 3.500 de magazine online sunt integrate în FGO, iar avântul comerțului electronic din ultimii doi ani se observă din numărul mare, în creștere, a celor care își vând produsele în Marketplace-ul eMag, comercianții fiind cu 29% mai mulți ca în 2021 și +104% vs anul 2020.
Gabriela Ţinteanu - vin, 03 feb. 2023, 12:38
Facturarea electronică prinde avânt: Prin FGO au fost emise cu 25% mai multe facturi în 2022 decât în 2021. 87% dintre autorităţi utilizează platforma

În condițiile în care la final de 2022, numărul de firme înregistrate în platformă a depășit cifra de 86.000, numărul de facturi emise în anul precedent, a fost cu 25% mai mare decât în 2021, respectiv cu 90% mai mare decât în 2020. În același timp, numărul facturilor primite de la furnizori a crescut cu 34% față de anul precedent, respectiv 110% față de 2020. Pare evident că anul 2022 a adus și mai multă claritate în contabilitatea firmelor, mai multe facturi asociate cu încasările aferente și mai puține tranzacții nealocate. Numărul extraselor și ale borderourilor procesate automat a crescut cu 400% în 2022 vs 2021 și cu 800% vs 2020.

”Doar în 2022, soluția FGO a primit peste 400 de actualizări atât pentru îmbunătățirea proceselor deja existente cât și pentru lansarea unor funcționalități noi precum e-Factura sau integrarea cu băncile, unde avem la nivel de 2022 de șapte ori mai multe firme integrate cu banca (PSD2), adică automatizare bancară pentru citirea tranzacțiilor zilnice și a soldului. Acest lucru a contribuit și la creșterea numărului de firme prezente în FGO, cu 33% față de 2021”, spune Valeriu Filip, co-fondator FGO. ”Referitor la e-Factura, avem 87% dintre autoritățile din România facturate prin platforma FGO. Mai mult, avem mapate cu coduri NC/CPV 25% dintre facturi și 17% dintre firme”, completează Filip.

Integrarea magazinelor online și a sellerilor de pe marketplace-uri au înregistrat, de asemenea, un plus. În prezent, peste 3.500 de magazine online sunt integrate în FGO, iar avântul comerțului electronic din ultimii doi ani se observă din numărul mare, în creștere, a celor care își vând produsele în Marketplace-ul eMag, comercianții fiind cu 29% mai mulți ca în 2021 și +104% vs anul 2020.

Gândită ca o platformă care este axată pe integrări și automatizări, pornind de la conectarea din urma cu 6 ani cu SAGA, cel mai utilizat soft de contabilitate din România, FGO a depășit 2 milioane de sincronizări si transmiteri automate de date către SAGA, un sfert dintre ele doar în 2022, lucru care a ajutat antreprenorii români și contabilii deopotrivă.

”Avem peste 25.000 de firme integrate cu SAGA, la majoritatea dintre ele backup cu softul. Avem peste 300 GB de date contabile criptate în 2022 în cloudul FGO, 10 servere dedicate, securizate prin AWS (Amazon). Schimbările și automatizările implementate în decursul anului ne-au ajutat să interpretăm cu 73% mai multe balanțe contabile pentru antreprenorii care folosesc platforma noastră și, tot aceștia, au emis periodic, automat, cu 30% mai multe facturi”, declară Valeriu Filip.

O altă facilitate disponibilă în FGO și utilizată din ce în ce mai frecvent, mai ales de când companiile au implementat remote work, este pontajul. În comparație cu 2021, numărul firmelor care au înregistrat pontajul prin FGO a fost în creștere cu 8%. Comparativ cu 2020, creșterea este de 20%.

Anul 2023 se arată chiar mai activ ca precedentul. Se estimează a fi integrate în FGO peste 100.000 de companii. În ceea ce privește e-Factura, emiterea acesteia rămâne disponibilă gratuit în FGO, întrucât ne dorim să susținem afacerile în digitalizarea proceselor, mai ales în condițiile în care există posibilitatea ca la un moment dat e-Factura să devină obligatorie pentru toată lumea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Codul silvic – Andronache (PNL): Facem apel pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului
Codul silvic – Andronache (PNL): Facem apel pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a făcut un apel la PSD, pentru adoptarea cât mai rapidă a proiectului Codului silvic, menţionând că liberalii susţin amendamentul depus la Senat......
Garanti BBVA: Circa 13% din cererile de credite de nevoi personale au fost depuse exclusiv online
Garanti BBVA: Circa 13% din cererile de credite de nevoi personale au fost depuse exclusiv online
Garanti BBVA raportează rezultate semnificative, la patru luni de la introducerea noilor funcţionalităţi în aplicaţia ...
FMI vine la Bucureşti pentru o analiză a ultimelor evoluţii economice şi o actualizare a prognozelor
FMI vine la Bucureşti pentru o analiză a ultimelor evoluţii economice şi o actualizare a prognozelor
O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, va efectua o vizită la Bucureşti în perioada ...
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Scumpiri la carburanți, azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prima modificare de preț la benzinării din această lună: Petrom a scumpit motorina, menținând prețul benzinei