Facturi mai mari la curent electric? Ministrul Burduja a anunțat ce se va întâmpla după ce dispare compensarea

19 08. 2024
burduja 7886586789

„Noi acum pregătim perioada de după 1 aprilie. Ce înseamnă asta? Noi am făcut nişte simulări. Pentru românii care plătesc astăzi 1,3 lei (pe kWh – n.r.), de fapt, plătesc sub plafon, aţi văzut că furnizorii s-au dus mai jos, sub aceste plafoane, cel mai probabil facturile vor fi mai mici. Pentru românii care plătesc acest 0,68 lei, deci au un consum sub 100 de kWh pe lună, vom găsi măsuri ţintite pentru cei care sunt vulnerabili, cei care au într-adevăr nevoie de sprijin”, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Energiei, întrebat dacă există o strategie pentru după 1 aprilie 2025, când se va liberaliza piaţa de energie, potrivit Agerpres.

Sebastian Burduja a dat ca exemplu faptul că pentru un apartament din cartierul Primăverii din Bucureşti, care are un consum mic, se beneficiază de aceeaşi subvenţie ca pentru un apartament dintr-o comună din Alba unde o familie cu trei copii face economie la curent, pentru a se încadra la 100 de kWh. „Ceea ce nu este, totuşi, în regulă şi atunci vom face ceea ce au făcut absolut toate statele din Uniunea Europeană. Au ţintit măsura de sprijin pe nivelul socio-economic al gospodăriei. Asta trebuie să facă şi românii”, a spus ministrul.

„Deci, aşa cum astăzi, fiecare român plăteşte un preţ maxim reglementat, 0,68, 1 leu, 1,3 lei, în funcţie de nivelul de consum, la fel se va întâmpla şi iarna aceasta. Deci nu vor fi facturi mai mari faţă cele anul trecut”, a spus ministrul Energiei.

Investiții din fonduri europene în energie

Pe de altă parte, ministrul a mai arătat, cu ocazia vizitei sale la Alba Iulia, că s-au pus la bătaie, pentru sectorul privat din energie, peste 815 milioane de euro din fonduri europene, disponibili în acest moment.

Sebastian Burduja anunţă că a acordat fonduri nerambursabile pentru asigurarea eficienţei energetice în sectorul industrial, prin Investiţia 5 din PNRR.
”Prin aceste măsuri contribuim la reducerea costurilor cu energia, crescând astfel competitivitatea economiei româneşti. Toate acestea se traduc în venituri mai mari pentru capitalul românesc şi locuri de muncă mai bine plătite”, a menţionat ministrul.
Burduja anunţă că în acest moment, pentru sectorul privat a mai pus la bătaie prin două apeluri competitive din Fondul pentru Modernizare 815 milioane euro pentru producerea de energie cu şi fără autoconsum iar apelurile sunt deschise până pe 22 august.
”Prin finanţările nerambursabile de peste 14 miliarde atrase în ultimul an de echipa Ministerului Energiei, în principal pentru creşterea capacităţii de producţie, transport şi distribuţie a energiei electrice şi gazelor naturale, vom vedea în următorii ani o energie românească mai sigură, mai ieftină şi mai verde. Şi o industrie românească mai competitivă, cu locuri de muncă bine plătite. I-am asigurat pe reprezentanţii companiilor prezente astăzi de întregul sprijin şi deschiderea din partea Ministerului Energiei. Rămânem un partener activ de dialog constructiv, iar principiul esenţial al dezvoltării economice este să sprijinim antreprenoriatul românesc, pe cei mai buni dintre cei buni”, spune Burduja.