Mecanismul de compensare nu este clar, ministrul a vorbit despre “compensarea până la nivelul venitului mediu și al consumului mediu”
„Pe lângă compensarea consumatorilor vulnerabili, vrem să compensăm consumatorii până la venitul mediu sau consumului mediu şi vrem să compensăm în totalitate această iarnă, care începe la 1 noiembrie şi se termină la 31 martie”, a spus ministrul.
El a precizat că sunt în România 4,5 milioane de gospodării care consumă până în 1.000 de kWh pe an, ceea ce înseamnă peste 10 milioane de români.
Virgil Popescu a precizat că această compensare se va face indiferent dacă Legea consumatorului vulnerabil va fi votată în timp util. Banii vor veni, pentru gaze, din impozitul care se colectează deja de la producători pe câștigul obținut din liberalizarea prețurilor, iar pentru energie electrică din dividendele companiilor producătoare la care statul este acționar majoritar.
“Acum calculăm impactul bugetar, dar sursa de finanţare este clar impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea preţului gazelor – în mod normal şi din estimările noastre sumele sunt de două ori mai mari decât anul trecut, întrucât şi preţul este mai mare – impozitul pe dividende al companiilor unde statul este acţionar şi nu uitaţi că de la Hidroelectrica statul are acel dividend suplimentar de 800 de milioane de lei încă nevirat şi care este ţinut ca sursă de finanţare pentru compensarea la electricitate”
Întrebat cum se va realiza efectiv această compensare, Popescu a răspuns: “Dacă vorbim de compensare la nivelul venitului mediu vorbim de un procent pentru toţi cei care au un venit mediu în România, iar dacă vorbim de compensare în funcţie de consumul mediu, vorbim de un număr de kWh din factură. Lăsaţi-ne să finalizăm toate datele.
Virgil Popescu a făcut aceste declarații la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria cu premierul Florin Cîţu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.
„Există o îngrijorare în spaţiul public care se accentuează în ceea ce priveşte preţurile la energie, în special pentru că vine sezonul de iarnă – plata facturilor – şi atunci trebuie să venim cu soluţii. Bineînţeles că soluţia asupra preţurilor nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluţia împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preţurile, asta ca să fie foarte clar”, a declarat premierul la debutul ședinței.
Cîțu a vorbit din nou despre soluția de a se compensa o parte din facturile clienților casnici în această iarnă. “Să vedem detaliile, să compensăm o pate din factura pentru această iarnă, sa găsim forma finală repede”, a spus premierul la debutul ședinței cu miniștrii Muncii și Energiei și ai ANPC și ANRE pe tema facturilor ridicate la utilități.