În timp ce caloriferele sunt aproape reci, facturile îi ard la buzunar pe locatari.
De exemplu, pentru un apartament de 2 camere, în medie, preţul facturii la încălzire şi apă caldă a crescut de la 80 lei la aproape 150 lei pentru luna noiembrie. La apartamentele de 4 camere, dacă locatarii plăteau anul trecut 130 lei, anul acesta facturile aproape că s-au dublat.
,,Diferenţele vin şi de la o lună mai friguroasă, din mărirea preţului gigacaloriei cauzată de reducerea subvenţiilor şi nivelul ajutoarelor de încălzire”, a declarat pentru România TV Mihai Mereuţă, preşedinte Liga Asociaţiilor Habitat.
În capitală, anul acesta au fost cu 7 grade celsius mai puţin faţă de noiembrie anul trecut şi s-a ajuns la facturi mult peste peste medie. În unele blocuri, la 4 camere, numai încălzirea a costat şi 330 lei, faţă de 205 lei anul trecut. Iar proprietarii se gândesc cu groază că următoarele luni de iarnă îi vor sărăci de tot.
„Locuiesc la ultimul etaj, patru camere şi întreţinerea a venit foartă scumpă, pe jumătate de lună a venit patru milioane şi jumătate”, a declarat o locatară din Bucureşti.
Aceasta nu este singura nemulţumire a locatarilor.
„În afară faptului că este mult apa care intră în calorifer intra cu aer şi sunt obligat să fac aerisire de 3-4 ori pe zi pentru ca cetăţeniii să aibă caloriferul încalzit total pentru că altfel suunt doar 2-3 elemenţi, dar bani imi ia”, a declarat dan Maxim, un administrator de bloc.
„Dimineaţa şi seara când deschid robinetul trece cam 20 de minute până vine apa calda. Vine apa rece cu rugină şi asta se taxeaza la apa calda”, a mai spus acesta.
Există însă şi o veste bună. Potrivit legii, furnizorii de căldură nu îi pot debranşa pe pe timpul iernii pe cei cu restanţe mari .