Suma medie încasată de păgubiții Euroins ale căror cereri de plată au fost deja achitate se ridică la circa 3.600 de lei, reiese din datele FGA, care a anunțat că a plătit aproape 7.600 de dosare, cu o sumă totală de 27,2 milioane de lei.
Plățile la City Insurance au început pe finalul anului 2021, în timp ce în cazul Euroins primele cereri au putut fi depuse abia din 17 martie 2023, când a fost publicată în MO decizia ASF privind retragerea autorizației de funcționare a societăți cu acționariat bulgar, care avea un deficit de rezerve de peste 400 de milioane de euro.
Conform FGA, la 31 iulie erau înregistrate aproape 110.000 de cereri de plată pentru falimentul Euroins. Amintim că toți creditorii de asigurări ai companiilor falimentare sunt depăgubiți de FGA în limita a 500.000 de lei per creanță.
Din totalul cererilor înregistrate pentru Societatea EUROINS SA, mai mult de jumăte reprezintă solicitări de despagubiri pentru dosare de daună, respectiv:
FGA mentionează că termenul limită de depunere a cererilor de plată nu curge la acest moment, creditorii de asigurare ai societății EUROINS SA au posibilitatea de a depune cereri de plată în continuare, prin intermediul Portalului FGA, special creat. Din 27 Iulie 2023, FGA a inițiat procesul de schimbare al interfetei web precum și a modului de primire a documentelor. ” Modificările vizează introducerea unei noi aplicații web, cu scopul de a face mai sigură primirea documentelor și de a îmbunătăți comunicarea cu creditorii de asigurări ai societăților de asigurări aflate în insolvențăit/faliment, precum si pentru solutionarea ulterioara a cererilor de plata sau a altor tipuri de solicitari (petitii, reclamatii etc.).”, transmite FGA.
Schimbarea interfetei web permite inregistrarea rapida a documentelor transmise corespunzator (cereri de plata, deschidere dosar dauna, petitii etc), astfel incat, petentii vor putea primi numarul de inregistrare pentru documentatia depusa, imediat dupa finalizarea formalitatilor de depunere.
FGA reaminteste potentialilor creditori de asigurare care solicita deschiderea dosarelor de dauna la FGA ca, pentru primirea despagubirilor cuvenite, este necesar sa depuna ulterior deschiderii dosarului de dauna, o cerere de plata-Anexa 10.
Cererile de plata sunt solutionate in ordinea depunerii acestora de catre creditori la FGA, fiind analizate de catre directiile de specialitate ale Fondului.
Stadiul de solutionare al cererilor de plata poate fi urmarit pe site-ul Fondului, respectiv: https://www.fgaromania.ro/status-cereri-nou
Toate explicatiile necesare pentru demararea procesului de depunere a cererilor de deschidere a dosarelor de dauna sau a cererilor de plata sunt postate pe site-ul FGA, respectiv: www.fgaromania.ro
Cât au de așteptat păgubiții Euroins până primesc banii?
Pentru a ne face o idee privind durata acestor proceduri, ne-am uitat pe situația clienților și păgubiților City Insurance, societatea care și-a pierdut licența la finalul lui septembrie 2021.
Conform datelor FGA, în acest moment sunt în analiză cererile de plată a daunelor formulate la nivelul lunii aprilie 2022. Aceasta înseamnă că, cei care au depus dosarul de daună în 2022 urmează să încaseze despăgubirea în perioada următoare, deci decalajul este de aproximativ un an și patru luni. Până acum, au fost deja plătite, așa cum reiese din datele citate, despăgubirile pentru cererile formulate în perioada 27 septembrie 2021 (data publicării în MO a deciziei ASF privind ridicarea licenței City Insurance) și 16 aprilie 2022. Este de așteptat ca o perioadă asemănătoare să treacă și în cazul păgubiților Euroins. Amintim că sistemul în care FGA face plățile este „primul venit, primul servit”, adică cei care au depus primele cereri vor încasa mai rapid banii.
Citește și: Faliment Euroins. Când își vor încasa banii șoferii păgubiți și când îi primesc înapoi clienții cu RCA la companie