Faliment Euroins. Schimbările anului pentru 1,8 milioane de șoferi: Prelungirea valabilității RCA, termenul de intrare în vigoare se dublează, mai mulți bani pentru daune

Circa 1,8 milioane de șoferi mai au încă asigurări RCA de la Euroins. În mod normal, acestea expiră automat pe 8 septembrie, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment, însă autoritățile se gândesc să prelungească acest termen până pe 8 decembrie, pentru a oferi șoferilor suficient timp să își găsească o altă asigurare, profitând și de existența celei deja cumpărate de la Euroins.
Ion Dobreanu - mie, 16 aug. 2023, 22:17
Faliment Euroins. Schimbările anului pentru 1,8 milioane de șoferi: Prelungirea valabilității RCA, termenul de intrare în vigoare se dublează, mai mulți bani pentru daune

Prelungirea valabilității asigurărilor RCA emise de Euroins se poate face  modificând legea FGA printr-o Hotărâre de Guvern (HG) sau o Ordonanță de Urgență (OUG). De altfel, o măsură aproape similară a fost luată în cadrul falimentului City Insurance, când, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Guvernul a prelungit valabilitatea polițelor din clasa 15 (asigurări de garanții), pentru a evita blocarea unor lucrări contractate mai ales de autorități ale statului.  

Și de această dată, inițiativa prelungirii valabilității polițelor unei societăți falimentare (în acest caz Euroins) vine de la ASF către Guvern, are șanse mari să fie adoptată în perioada imediat următoare și este legată, parțial, de capacitatea pieței de a absorbi un șoc pe partea de cerere.  Dacă polițele emise de Euroins expiră pe 8 septembrie, presupunând  că ritmul scăzut de denunțare a polițelor se menține, se va crea în piață, brusc, un necesar de cel puțin 1,7 milioane de polițe, ceea ce reprezintă peste 20% din întregul portofoliu de RCA în vigoare la această oră.

Deși în piață sunt câțiva jucători care au apetit notabil pentru RCA, numărul total al firmelor continuă să rămână unul relativ mic, iar nivelul de concentrare unul ridicat, în ciuda scăderii față de perioada anterioară falimentelor City Insurance și Euroins. Mai simplu spus, cele 1,7 milioane  de șoferi care vor avea nevoie de RCA pentru a conduce în legalitate vor pune presiune pe societățile de asigurare, existând fie riscul ca acestea din urmă să majoreze tarifele (risc eliminat doar parțial prin limitarea prețurilor la nivelul maxim din 28 februarie 2023) , fie acela ca una sau două companii să se încarce cu mai mult RCA decât ar dori sau decât le permite nivelul rezervelor.

Amintim că asigurarea RCA aduce venituri substanțiale în termen relativ scurt (fiind de departe cea mai vândută asigurare din România), dar presupune și plata unor daune considerabile, ceea ce înseamnă că firmele trebuie să dispună de rezerve substanțiale și de programe de reasigurare solide pentru a putea respecta indicatorii de solvabilitate impuși de lege. De aceea, creșterea vânzărilor de RCA vine aproape întotdeauna cu necesitarea majorării capitalului.

Exemple concrete sunt Groupama și Grawe, care au crescut puternic în zona RCA după falimentele City Insurance și Euroins și care, doar în ultimul an și jumătate, au adus 100 de milioane de euro, respectiv 30 de milioane de euro, pentru majorarea capitalului.

În prezent, piața este relativ diversificată, conform ultimelor date raportate de BAAR la ASF. Groupama are undeva spre 23% din totalul polițelor RCA valide, Allianz Țiriac spre 15%, Axeria și Grawe în jur de 10%, în timp Asirom, Generali și HD Insurance se învârt în jurul a 5%, Doar Omniasig pare să refuze complet piața menținându-se în ultima jumătate de an la o cotă de circa 3,8%, sub jumătate față de cât obșnuia să vândă în anii anteriori.

De asemenea, o veste bună este că există discuții pentru intrarea unor noi jucători în piață. Lansarea Eazy Asigurări, societate controlată de Sacha Dragic, patronul Superbet, pe acest segment va avea loc aproape sigur anul acesta, firma având deja avizul de începere a activității și fiind foarte aproape de obșinerea autorizației de funcționare inclusiv pe linia RCA. 

În același timp, există interes și din partea a două firme de dimensiuni relativ mari, specializate în zona fintech, asigurări emise și gestionate exclusiv online.

AICI detalii: RCA direct din Franța sau Germania pentru șoferii români. Vine revoluția insurtech? Firme de asigurare de ultimă generație vor să vândă în România

Acestea din urmă nu vor intra însă anul acesta, cel mai probabil.

Pachet de trei măsuri în sprijinul șoferilor afectați de falimentul Euroins. Prleungirea până în decembrie ar face ca marea majoritatea a clienților Euroins să fi beneficiat de polița cumpărată până la expirarea ei firească.

Prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins până la data de 8 decembrie este o măsură care ar trebui privită împreună cu alte două decizii gândite la nivelul ASF. Este vorba în primul rând despre limitarea prețurilor la nivelul maxim practicat de fiecare companie în parte, pe fiecare segment de clienți, la data de 28 februarie 2023. Această măsură va permite celor a căror poliță expiră să achiziționeze una nouă la un preț relativ comparabil cu cel de dinainte de falimentul Euroins.

În al doilea rând este vorba despre prelungirea termenului de intrare în vigoare a contractelor RCA. Acesta s-a prelungit de la 30 la 60 de zile, ceea ce permite șoferilor cu RCA la Euroins să achiziționeze din timp o poliță, la prețul din acel moment, astfel încât, atunci când expiră polița Euroins ei să aibă deja o nouă poliță, evitând eventualele creșteri de preț pe fondul „aglomerărilor”.

În al treilea rând, pentru că reversul medaliei în cazul prelungirii valabilității polițelor RCA va fi creșterea sumelor ce vor fi plătite de FGA (în cele trei luni în plus se vor mai întâmpla daune provocate de șoferi asigurați la Euroins), ASF a decis să introducă un nou tip de contribuție la FGA, valabilă doar pe perioadele în care fondul traversează vârfuri de plată.

Detalii AICI: Mai mulți bani pentru păgubiții Euroins și City Insurance. Cresc substanțial sumele încasate de FGA, fondul care garantează plata daunelor

Dacă termenul de valabilitate a polițelor RCA Euroins va fi prelungir până la 8 decembrie, fapt foarte probabil, majoritatea șoferilor afectați de faliment vor fi beneficiat, practic, de întreaga valabilitate a poliței. Având în vedere că din 17 martie 2023 Euroins a încetat să mai vândă RCA, un calcul realizat de Economica pe baza cifrelor de vânzări medii ale firmei bulgare și în contextul menținerii actualului ritm de denunțare a polițelor, arată că până pe 8 decembrie vor mai fi în vigoare sub 900.000 de asigurări RCA, în contextul în care în momentul falimentului vorbeam de un portofoliu între 2,5 și 3 milioane de asigurați.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...