AVAS este acţionarul majoritar al societăţii, cu 66,2% din acţiuni.
Transferul atribuţiilor de administrare a creanţelor este justificat de Executiv cu argumentul că, prin unificarea punctelor de vedere ale reprezentanţilor statului în Adunarea Creditorilor, va putea fi luată o decizie benefică pentru activitatea societăţii. Guvernul arată totodată că AVAS, pe baza procedurilor specifice, poate contribui la atragerea unor investitori interesaţi să dezvolte segmentul de activitate al societăţii, în timp ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) urmăreşte valorificarea activelor şi recuperarea creanţei într-un timp relativ scurt.
Neluarea măsurilor de transferare a creanţei, în regim de urgenţă, ar continua divergenţele de viziune economică între principalii creditori reprezentanţi ai statului, ar diminua posibilităţile legale de relocare a activităţii economice şi de relansare a acesteia” şi ar mări „şansele” de trecere în şomaj a celor circa 400 de salariaţi, se arată în actul normativ.
În 2006, faţă de Aversa a fost declanşată procedura insolvenţei, iar AVAS a fost înscrisă în tabelul definitiv consolidat cu o creanţă de circa 4,2 milioane lei. Pe poziţii superioare se află Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, cu creanţe garantate în valoare de circa 173 milioane lei şi creanţe rezultate din continuarea activităţii debitorului după deschiderea procedurii, în valoare de circa 41 milioane lei, dar si o serie de societăţi cu capital de stat, înregistrate individual cu creanţe comparabile cu cele ale AVAS.
Prin actul normativ aprobat de Guvern vor fi preluate creanţele existente în evidenţa fiscală a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, rezultate după data deschiderii procedurii falimentului, de circa 4 milioane lei.